Kutná Hora požádala o dotaci 80 milionů na opravu Dačického domu

Už čtvrt století čeká v Kutné Hoře na rekonstrukci jeden z tamních nejvýznamnějších historických domů. Rodný dům kronikáře a renesančního básníka Mikuláše Dačického z Heslova se zatím dočkal jen nové střechy. Jinak ale památka chátrá. Jestli se ji podaří konečně opravit, má být jasné na podzim. V září se totiž rozhodne, jestli radnice získá na rekonstrukci dotaci ve výši 80 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodný dům kronikáře a básníka Mikuláše Dačického z Heslova v Kutné Hoře chátrá

Rodný dům kronikáře a básníka Mikuláše Dačického z Heslova v Kutné Hoře chátrá | Foto: zdroj: ČT24

Mikuláš Dačický z Heslova vstoupil do dějin jako významný spisovatel, pověstný renesanční hodovník, piják nebo i milovník žen.

Jeho památka je v Kutné Hoře stále živá. Tamní divadelní ochotníci o víkendu dokonce rozehrají příběh tohoto bouřliváka na nádvoří bývalé královské mincovny nedaleko Dačického rodného domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osobnost Mikuláše Dačického z Heslova a jeho rodný dům v Kutné Hoře se zajímal Michal Trnka

Režisér představení Miroslav Štrobl patří ke kutnohorským patriotům a o osud rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova se zajímá. Rekonstrukci této památky by jen uvítal.

„Zatím se Kutná Hora prezentovala hlavně gotikou, ale renesance a osobnost Dačického v souvislosti s Kutnou Horou je úžasná. Takže bych to uvítal, a ta naše hra je takový malý příspěvek k tomu, aby se akce podařila,“ říká.

Rekonstrukce za dotaci?

O opravě známé památky, kolem které denně projdou stovky turistů, se mluví dlouho. Všechny projekty zatím narazily na chybějící peníze. Teď ale z radnice odešla žádost o dotaci z Integrovaného operačního programu. Pokud město uspěje, pokryjí peníze sto procent nákladů na opravu - kolem 80 milionů korun.

„Mělo by to být špičkově a citlivě řešeno ve vztahu právě k historické hodnotě té budovy,“ doplňuje podrobnosti kutnohorský starosta Ivo Šanc z Šance pro Kutnou Horu.

Budova není unikátem jen ve spojení s rozporuplnou středověkou postavou významného kronikáře, který se zde narodil a několik let žil. První písemné zmínky o domě se objevují na konci 15. století, jeho historie ale sahá zřejmě ještě dál.

Mikuláš Dačický z Heslova. Rodová kronika Dačických. | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

„Je to jeden z nejvýznamnějších domů v Kutné Hoře. Je sice barokně upraven, ale gotické prvky jsou na první pohled vidět,“ uvádí vedoucí Odboru památkové péče a školství kutnohorské radnice Ondřej Seifert.

Dům jako výukové centrum

Město má jasno i v otázce případného využití památky. Spolupracovat chce s Nadací Kutná Hora - památka UNESCO a pardubickou univerzitou. Výsledkem by mělo být Výukové centrum památek s nabídkou přednášek a seminářů přístupných veřejnosti.

„Pardubická univerzita by využívala část prostor v Dačického domu jako lektorské pracoviště katedry dějin filozofické fakulty ve vztahu i s historií Kutné Hory,“ uzavírá Seifert.

Jestli Kutná Hora získá dotaci na opravu Dačického rodného domu, by mělo být jasné v září.

Michal Trnka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme