Kandidátkou na eurokomisařku je Věra Jourová, shodly se špičky trojkoalice

Kandidátkou české vlády na eurokomisařku bude ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Představitelé koaličních stran se na její nominaci dohodli na dnešním jednání koaliční rady. ČSSD ustoupila od nominace exministra financí Pavla Mertlíka na eurokomisaře po dohodě s hnutím ANO o navýšení peněz na sociální služby a o vyšším růstu minimální mzdy, prohlásil předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka české vlády na eurokomisařku a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO

Kandidátka české vlády na eurokomisařku a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

"Je to pro mě obrovská čest a závazek. Je to velký úkol," řekla novinářům Jourová. V komisi by preferovala zaměření na regionální politiku či institucionální vztahy. "Nebojím se ale ani dopravy či průmyslu,"

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měla mít budoucí česká komisařka silnější portfólio než v minulosti, například nějakou ekonomickou oblast.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nalezení shody na jménu kandidátky na eurokomisařku informovala z koaliční rady reportérka Jana Čermáková

Sobotka se nedávno v Bruselu dozvěděl, že by bylo dobré nominovat ženu – posílilo by to vyjednávací možnosti. A tak se koalice shodla na ministryni pro místní rozvoj Věře Jourové z hnutí ANO.

Příslib podpory navýšení minimální mzdy

ČSSD se rozhodla stáhnout svého kandidáta exministra financí Pavla Mertlíka také výměnou za to, že hnutí ANO bude souhlasit s navýšením peněz na platy lidí pracujících v sociálních službách a také se zvýšením minimální mzdy. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka ale bude nutné zvýšení minimální mzdy projednat ještě na tripartitě.

„Jsem rád, že jsme dospěli ke shodě,“ ocenil výběr místopředseda vlády a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Mgr. et Mgr. Věra Jourová se narodila 18. srpna 1964 v Třebíči. Je rozvedená, má syna a dceru. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor teorie kultury a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, obor právo a právní věda.
V roce 1991 nastoupila na pozici zástupkyně ředitele Městského kulturního střediska v Třebíči. Následně pracovala jako tajemnice městského úřadu v Třebíči. Od roku 2000 pracovala ve společnosti DHV ČR, kde se zabývala projekty z oblasti lidských zdrojů, regionálního rozvoje, hospodářské politiky a fondů EU. Mezi lety 2001 a 2003 pracovala jako vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina. Poté pracovala jako náměstkyně pro evropskou integraci na ministerstvu pro místní rozvoj. Od roku 2006 se věnuje poradenské činnosti v oblasti eurodotací. Od října 2013 je poslankyní Parlamentu ČR.
Mluví anglicky, rusky a pasivně ovládá rumunštinu.
Pramen: Vláda ČR

„Myslím, že je nejvyšší čas, abychom oznámili našeho kandidáta do Bruselu. Očekávám od paní Jourové, že konečně uslyšíme o našem komisaři něco za období, po které tam bude, protože doposud byli naši komisaři velice nevýrazní.“

„Za sociální demokracii mohu říci: nadřadili jsme zájem našeho státu a zájem na tom, aby se podařilo získat dobré portfólio pro českého komisaře, nebo českou komisařku, nad nějakým úzkým partikulárním stranickým zájmem," prohlásil hejtman Jihomoravského kraje za ČSSD, Michal Hašek.

„Jsem přesvědčená, že je to velmi dobrá kandidátka,“ míní bývalá europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová. „Nejen kvůli zkušenostem, ale i kvůli povahovým vlastnostem, protože je to pracovitá žena.

Opozice kritizuje dlouhou dobu výběru

Podle Petra Gazdíka z opoziční TOP 09 si koalice s výběrem kandidáta dávala na čas:

„Předně řečeno je strašná škoda, že vládní koalici to trvalo tak strašně dlouho. Pevně věřím, že to nenaruší naši pozici v Evropě. A také pevně věřím, že to není pouhý kšeft, kdy hnutí ANO vykšeftovalo Věru Jourovou za to, že sociální demokracie dostane generálního ředitele státní správy ve služebním zákoně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Koaliční shodu na kandidatuře Věry Jourové rozebrali hejtman Jihomoravského kraje za ČSSD Michal Hašek, bývalá europoslankyně za KDU-ČSL, Zuzana Roithová a komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Vzhledem k tomu, že se zabývala regionální politikou, tak by jí to asi sedělo, ale já mám silné obavy, že tahle agenda už je obsazená,“ obává se europoslanec Jan Zahradil z ODS.

Stejné obavy má také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik: „KSČM si především myslí, že teď už je kvalitní portfólium rozebrané a že na nás nemusí zůstat úplně dobrý resort.“

Výraznou kritiku od opozice ale Věra Jourová jako kandidátka na novou českou eurokomisařku nesklidila.

Zájem o dopravu, průmysl, regionální rozvoj

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednal minulý týden o budoucím zastoupení v Evropské komisi s jejím novým šéfem Jeanem-Claudem Junckerem.

Sobotka po bruselské schůzce uvedl, že Junckerovi vyjmenoval resorty, o něž by měla Česká republika zájem. Těmi jsou třeba doprava, průmysl či regionální rozvoj. Juncker prý řekl, že česká ambice je realistická.

Čeští eurokomisaři | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Jana Čermáková, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme