Úvodní den plaveckého mistrovství ČR ozdobily dva individuální rekordy

I přes nepříznivé počasí byly v úvodním dnu plaveckého mistrovství České republiky k vidění dva individuální rekordy. Kromě Romana Dmitriyeva se ve skvělém světle prezentovaly i obě největší české naděje pro blížící se mistrovství Evropy Simona Baumrtová a Petra Chocová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úvodní den plaveckého MČR doprovázely blesky a bouřka

Úvodní den plaveckého MČR doprovázely blesky a bouřka | Foto: Michal Jurman

Úvodní písknutí rozhodčího zaznělo v pražském Podolí přibližně 20 minut po původně plánovém startu a to se ještě stále nad otevřeným bazénem honily mraky a spouště fotografů osvětlovaly blesky.

Dvě české mistryně Evropy ale ani nepřízeň počasí o formu a chuť závodit neobrala.

Přehrát

00:00 / 00:00

První den plaveckého mistrovství ČR sledoval Michal Jurman

„Déšť mi vůbec nevadí, při závodě ho nepociťuji. Nám, co plaveme na břiše, to tolik nevadí,“ smála se Petra Chocová, která na padesátimetrovém prsařském sprintu nedala v Podolí konkurenci sebemenší šanci.

Hlavou k nebi ale plavou znakaři v čele s dvanácti násobnou medailistkou z velkých mezinárodních akcí Simonou Baumrtovou. Ta na bouřku doplatila už na nedávných závodech v Římě, kde v rozplavbě zaplavala český rekord na znakařské dvoustovce. Další představení se ale už v Itálii kvůli počasí nekonalo.

„V Itálii se závody kvůli bouřce zrušily, tady se to zase odložilo a hrozilo, že se nepoplave vůbec. Už jsem si říkala, jestli tam nahoře nechtějí, abych plavala jenom v Berlíně,“ prozradila Baumrtová.

Baumrtová vyhrává i v „neformě“

Ten nahoře si ale něco podobného nemyslel a tak mohla chomutovská znakařka oba své starty v Podolí proměnit v tituly domácí šampionky. Závod na polohové dvoustovce navíc okořenila svým už 11. platným českým rekordem.

„Dá se říct, že jdeme z plného tréninku. Je vidět, že forma ještě není stoprocentní, ale jsem ráda, že i v podobné „neformě“ jsem schopná zaplavat takovéto časy,“ těší Baumrtovou.

V „neformě“ se kromě Baumrtové prezentovala podle svých slov i Chocová, která si přípravu na domácí šampionát zpestřila nedávno úspěšným útokem na tři světové rekordy ve veteránské kategorii Masters.

Petra Chocová myslí už nyní na olympiádu v brazilském Riu | Foto: Michal Jurman

„Bylo úžasným zážitkem vidět skvělé časy 70letých i 80letých lidí. Kdo ví, kde budu v takovém věku,“ klaní se věkem opravdovým plaveckým veteránům Chocová, která už několikrát zvažovala konec profesionální kariéry.

V posledních letech, ve kterých přišly konečně i medailové odměny za tvrdou tréninkovou dřinu, už ale podobné myšlenky zahání.

„Další olympiáda v Riu už je přeci jen za dva roky, limity se budou plnit už příští rok. Ale nemůžu říct, co bude zítra. Třeba už neskočím do vody,“ dodala českolipská prsařka, která s nápisem Rio 2016 na nově vyvedené mikině Vysokoškolského sportovního centra dorazila do i Podolí.

V Praze bude chtít i v sobotu, společně s dalšími reprezentanty, potvrdit, že na srpnovém mistrovství Evropy v Berlíně, se mají čeští fanoušci opět na co těšit.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme