Návštěvníci Krkonoš se snaží vyhnout placení za parkování, auta často stojí v zákazech

Krkonošská střediska se potýkají se špatným parkováním návštěvníků hor. Turisté často nechtějí za parkoviště platit a auta nechávají zaparkovaná v zákazech, nebo na soukromých pozemcích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta z Výrovky na Luční horu

Cesta z Výrovky na Luční horu | Foto: Jiřina Šmídová

„Turisté se chtějí vyhnout poplatku, nicméně riskují, že je bude městská policie pokutovat,“ popisuje zkušenost z Janských Lázní vedoucí infocentra Marek Šustr.

Situace je stejná i v dalších střediscích. Městská policie se na parkování zaměřuje a na řidiče, kteří parkují na nedovolených místech, čeká po návratu z výletu často nemilé překvapení v podobě blokové pokuty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem parkování v krkonošských střediscích zjišťovala Hana Novotná

„Pokud řidič špatně zaparkuje, tak se dopouští přestupku podle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Porušení dopravní značky je taxativně dáno blokovou pokutou do dvou tisíc korun na místě,“ připomíná velitel městských strážníků ve Špindlerově Mlýně Jaroslav Poláček.

Parkování v zákazech ale není jediným problémem. Návštěvníci i místní obyvatelé často nerespektují označení „soukromý pozemek“.

„Lidé si neuvědomují, že neoplocený pozemek někomu patří. Měli by respektovat soukromé vlastnictví, případně se zeptat, aby neparkovali na soukromém pozemku,“ říká Ondřej Smejkal, který bydlí v turistické lokalitě na Kněžickém vrchu. Turisté mu často parkují přímo na zahradě.

Parkování zdarma nabízí jen Harrachov

Přitom parkování na určených místech má svůj smysl. „U lanovky Hromovka je centrální parkoviště, odkud směřují turistické busy i cyklobusy na Špindlerovu boudu,“ vysvětluje Lucie Jandurová z infocentra ve Špindlerově Mlýně.

V Janských lázních zaplatí návštěvníci za celodenní parkování 60 korun, v Peci pod Sněžkou 120 korun a ve Špindlerově Mlýně pak 150 korun.

Pro ubytované hosty a majitele slevových karet pak fungují další slevy. Zdarma je parkování pouze v Harrachově, a to na velkém parkovišti u lanovky.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme