Zaměstnavatelé kritizují vládu za nové navýšení minimální mzdy

Zaměstnavatelé považují nové navýšení minimální mzdy za nesolidní. Vládní koalice se na něm dohodla při jednání o novém českém eurokomisaři. ČSSD upustila od svého kandidáta a spolu s navýšením peněz na sociální služby požadovala i vyšší růst minimální mzdy. Ta by měla být od příštího roku 9200 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české peníze, bankovky

české peníze, bankovky | Foto: Eva Odstrčilová

Lidé s nejnižšími platy by nově měli brát o 700 korun měsíčně víc než doteď. Původně měla jejich mzda vzrůst jen o pětistovku. Zaměstnavatelé se kvůli tomu na vládu zlobí.

„Ekonomika tak nevzrostla, aby se minimální mzda v této fázi ještě zvyšovala,“ tvrdí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák s tím, že pokud se minimální mzda zvýší víc, než bylo dohodnuto, zaměstnavatelé vystupňují tlak na vládu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na dohodu o zvýšení minimální mzdy zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

„Zvednout během dvou měsíců znovu minimální mzdu je pro nás naprosto nepřijatelná záležitost. Je vidět, že pánové ve vládě nevědí, jaká situace ve firmách je. I když se ekonomika pomaličku probouzí, tak řada firem zas v tak ideálním stavu není,“ říká Hanák.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula naopak zvýšení mzdy nad 500 korun vítá.

„Já mohu hovořit o spokojenosti. Myslím si, že lidé s nejnižšími příjmy takovou věc určitě uvítají a že to vůbec nikomu z České republiky, přesněji řečeno ekonomickým subjektům, nemusí ublížit,“ reagoval na koaliční dohodu Středula.

Lidé zaměstnaní v sociálních službách si vydělají víc, rozhodla vláda

Číst článek

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance se nové navýšení minimální mzdy nijak neprojeví na státním rozpočtu.

„Jestli se to někde projeví, tak se to projeví v kase drobných podnikatelů, jako například v pohostinství, kde velmi často minimální mzda bývá udávaná pouze na papíře, ale zaměstnanci vedle toho ještě dostávají další spropitné nebo naturálie, a tím pádem mají určitou nedaněnou část mzdy,“ poznamenala Šichtařová.

Zaměstnavatele i odborové svazy překvapilo, že vláda s nimi nové navýšení minimální mzdy neprojednala.

Vývoj výše minimální mzdy od jejího zavedení v roce 1991 až do současnosti | Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme