Pozemky pro silnice bude moci stát vykupovat za víc peněz. Novela prošla Senátem

Pozemky pro dopravní stavby se budou moci vykupovat za vyšší ceny. Senát schválil novelu zákona, která umožňuje výrazně navýšit stávající výkupní ceny. Lidé by mohli v budoucnu dostat za metr čtvereční k odhadní ceně ještě „bonus“ až 525 korun za metr čtvereční. Nová pravidla, pokud je podepíše prezident, začnou platit na podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostavba úseku dálnice D11 u Hradce Králové

Dostavba úseku dálnice D11 u Hradce Králové | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Výkupy pozemků se v posledním roce a půl kvůli nevýhodným podmínkám pro majitele prakticky zastavily. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) věří, že se to s novelou zákona změní.

„Máme připravené nové návrhy smluv. Chceme je nabídnout občanům neprodleně poté, co novela zákona vyjde ve sbírce,“ uvedl Prachař.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novelu upravující výkup pozemků se zajímala redaktorka Lenka Jansová

V současnosti zákon umožňuje vyplácet majitelům za vykoupenou půdu dvojnásobek odhadní ceny – ta se u zemědělské půdy pohybuje od osmi do 35 korun za čtvereční metr.

Pokud se v budoucnosti vlastníci rozhodnou prodat pozemky pro výstavbu dálnic dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr cenu stanovenou znaleckým posudkem a až 525 korun jako bonus.

Částka „navíc“ však bude klesat v závislosti na čase, při dalších nabídkách půjde dolů.

I když zákon nakonec horní komorou prošel, od senátorů padaly i výtky. Třeba podle senátorky za ODS Veroniky Vrecionové je nastavení bonusů neprůhledné.

„Pan ministr si tam nechává volný prostor pro určité mimořádné případy. Svým mimořádným rozhodnutím může zvýšit cenu až na šestnáctinásobek – on nebo nějaká komise na ministerstvu. Zaprvé je tam velký korupční potenciál a zadruhé v případě, že jednomu vyhoví a druhému nevyhoví, tak to bude vyvolávat chaos,“ uvedla senátorka Veronika Vrecionová (ODS).

Ministr dopravy Antonín Prachař kritiku odmítá s tím, že o výjimce bude rozhodovat jen v případě, pokud bude nutné odstranit zjevné nespravedlnosti, a že to budou mimořádné situace.

Eva Kézrová, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme