Uběhl rok od vlakového neštěstí ve španělském Santiagu de Compostela

Španělsko si dnes připomíná první výročí tragického železničního neštěstí, kdy v Santiagu de Compostela na severozápadě země vykolejil rychlovlak. Zahynulo 79 lidí a na 150 dalších bylo zraněno. Souprava vjela do zatáčky rychlostí asi 190 kilometrů v hodině. Maximální povolená rychlost v daném úseku je 80 kilometrů za hodinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koleje a železniční trať

Koleje a železniční trať | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Strojvůdce, který neštěstí přežil, od první chvíle přiznával svou chybu. Popravdě uvedl, že vlak neubrzdil, protože ho vyrušil telefonát kolegy na mobilní telefon.

Vyšetřování okolností tragédie ale navzdory tomu dodnes není uzavřené. Soud nadále vyslýchá asi dvanáct bývalých vrcholných představitelů státních železnic. O neštěstí promluvily i desítky dalších svědků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová

Uvažuje se o tom, že na neštěstí mohla mít vliv celá řada dalších faktorů, například případné nedostatky brzdného systému nebo nedostatečná bezpečnostní opatření na trati.

Už před tragédií navíc někteří odborníci upozorňovali na to, že zatáčka je příliš ostře stavěná.

Pozůstalí obětí a poškození si většinou myslí, že příčinou tragédie nebyl jen lidský faktor. A víc než po odškodnění či pamětních medailích, které jim dnes mají být uděleny, touží po tom, aby byl případ řádně vyšetřen. Část z nich se proto večerního ceremoniálu ani nezúčastní.

Ľubica Zlochová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme