V Ostravě opraví bývalé kino, dnes slouží jako muzejní depozitář

Ostravská radnice opraví depozitář městského muzea. Za 7,5 milionu korun upraví zchátralou budovu bývalého kina v městské části Přívoz, do které historici ukládají nevystavené sbírky. Město počítá se zateplením budovy a zároveň s proměnou fasády, která je poničená vandaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum (Ilustrační foto)

Muzeum (Ilustrační foto) | Foto: Martina Otčenášková

„Působí to na mě depresivně, zchátrale a smutně. Jako památka dřívějších dob. Už to chátrá tolik let, mohli by se nad tím zamyslet,“ říká paní Květa, která pamatuje ještě časy, kdy se do kina chodilo na filmy a do malých obchodů na nákupy.

Ostravské muzeum prostory během deseti let upravilo pro své potřeby. Zmizela pódia a některé budovy rozdělily příčky. Na opravu venkovní části budovy ale radnice kývla až teď.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravu depozitáře Ostravského muzea se zajímal reportér ČRo Stanislav Janalík

„Je tam zateplení a výměna oken, takže to pomůže šetřit náklady na energie. Za 7 a půl milionu by mohlo být za půl roku až rok hotovo,“ potvrzuje primátor Petr Kajnar z Ostravského fóra.

Po letech tak zmizí i dnes zabedněné výlohy, které brání využití některých prostor pro uložení sbírek. Stavaři ale musejí při rekonstrukci počítat s jedním zásadním omezením. Muzeum totiž dočasné stěhování sbírek odmítá.

„Doufám, že na investičním odboru zapracovali jedinou podmínku, kterou jsem měla, že po každém dni bude naplno fungovat zabezpečovací zařízení,“ vysvětluje ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Už teď počítá s tím, že by v opravené budově mohli nově umístit také archeologické předměty, které získají od Národního památkového ústavu. Ani chystané rozšíření místa pro sbírky ale v budoucnu nemusí stačit.

„Myslím si, že můj nástupce už bude hledat další prostory. Ale je to třeba, protože to je paměť národa. Kdybychom ji neměli, tak dětem a budoucím generacím nemůžeme nic ukázat,“ přemýšlí ředitelka muzea.

Kromě budovy bývalého kina využívá Ostravské muzeum k uschování sbírek ještě další objekt v městské části Fifejdy, kde končí přírodovědné exponáty.


Zvětšit mapu

Stanislav Janalík, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme