Policisté zadrželi muže, který v Ústeckém kraji udával falešná eura

Velmi zdařilé padělky 200eurových bankovek dával podle policie do oběhu v Ústeckém kraji Bulhar středních let. Podle vyšetřovatelů jich ve vietnamských obchodech v menších městech udal padesát jedna. Policisté ale nevědí, kdo falešné peníze vyrábí. Že jde o padělky, poznali až v bankách. V celé republice zachytily 700 kusů podobně vydařených padělků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, ilustrační foto

Euro, ilustrační foto | Foto: Eva Odstrčilová

„Bankovka nemá bankovní papír. Ale když sahám na novou bankovku, tak to moc nepoznám. Slepená je ze dvou vrstev papíru, to nepoznáte. To je tak slaboučký papír, že to není ani poznat,“ popisuje zdařilost padělků Radim Vojáček z krajské hospodářské kriminálky.

„Hologram má vlastnosti skoro originálu. Velice dobře jsou natištěny mikrotexty. Ochranný proužek je napodobený tiskem. Je tam vyvedený krásný proužek i s nominální hodnotou,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadaly padělané bankovky, zjistila reportérka Gabriela Hauptvogelová

49letý Bulhar nabízel bankovky ve vietnamských obchodech výměnou za koruny pod cenou, nebo si kupoval nějaké drobnosti. Podvod se mezi obchodníky rozkřikl a policisté měli i popis muže z jejich kamerových systémů. Poznala ho prodavačka na Teplicku.

„Rozpomněla se na to, že nějaký vietnamský obchodník na webu psal, že byl tímto způsobem napálen a popsal tam toho člověka. Když ho viděla, šla zatelefonovat. On si vzal ty bankovky a vypálil z obchodu. Když odjížděl od prodejny, byl po kratší době zadržen,“ uvádí Vojáček

V polstrování auta našli policisté dalších šestnáct falešných bankovek. Muž skončil ve vazební cele.

Podle Vojáčka u sebe neměl žádné věci. Vyšetřovatelé nevědí, jak dlouho a kde u nás pobýval. Nevědí ani to, kdo padělky vyrábí, protože obviněný s nimi nemluví. Muži hrozí až sedm let za mřížemi.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme