Vláda o korupčním riziku při nákupu pandurů věděla, řekl u soudu Kroupa

V kauze nákupu 107 obrněných transportérů Pandur pro českou armádu dnes vypovídal investigativní reportér Radiožurnálu Janek Kroupa. Před soudem mimo jiné řekl, že na nestandardní jednání České republiky v této zakázce upozorňovali vládu Američané i NATO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinář Janek Kroupa vypovídal jako svědek v kauze nákupu Pandurů u Městského soudu v Praze

Novinář Janek Kroupa vypovídal jako svědek v kauze nákupu Pandurů u Městského soudu v Praze | Zdroj: ČTK

Reportér Janek Kroupa popsal soudu vývoj jednání rakouských zbrojařů s českými lobbisty.

Pro možnou korupci v nákupu pandurů mluví podle něj zprávy americké ambasády a výtky vedení NATO adresované bývalému ministrovi obrany Alexandru Vondrovi. Americká strana vstoupila do jednání po fúzi rakouské zbrojovky Steyer s americkou firmou General Dynamics.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ u soudu sledovala Evelyna Kulíšková

„Informace pocházela od diplomatů z americké ambasády. V souvislosti s pandury se prý odehrálo nějaké korupční jednání, na kterém byl Martin Barták a Marek Dalík,“ vysvětloval u soudu Kroupa.

Manažeři Steyeru mu při rozhovoru zachyceném skrytou kamerou přiznali, že úplatek pro obě velké vládní strany měli připravený.

Mělo jít o dvě až tři procenta ze zakázky, což odpovídá skoro půlmiliardě korun, o kterou si podle obžaloby řekl Marek Dalík, bývalý poradce expremiéra Mirka Topolánka.

Podle Kroupy údajné korupci nahrávalo také načasování obchodu na přelomu vlád ČSSD a ODS a údajné předražení zakázky. Sociální demokracie měla také stejnou reklamní agenturu jako dodavatel Steyr.

Marek Dalík, soud | Foto: Filip Jandourek

Kromě Kroupy vypovídal i bývalý náměstek ministra obrany Jan Fulík, který si na Dalíkovu účast při jednání o pandurech nevzpomněl.

Dál Fulík odmítl vypovídat, protože ho urazila otázka přísedící soudu. Dostal proto pořádkovou pokutu tisíc korun. Fulík zvažuje, že podá stížnost.

Dalíkův obhájce Lukáš Blahuš nepovažuje průběh jednání za nijak dramatický. Výpověď novináře Kroupy nechtěl komentovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní líčení u městského soudu v Praze sledovala Evelyna Kulíšková

Zprávu o předjednaném úplatku považuje za spekulaci a informace z americké ambasády zatím neviděl. Státní zástupce Jan Kořán řekl, že jednání považuje za standardní.

Marek Dalík si podle obžaloby řekl v roce 2007 zástupcům zbrojařské firmy Steyr o skoro půlmiliardový úplatek za to, že ovlivní armádní zakázku na obrněné transportéry.

Dalík vinu odmítá. Soud bude pokračovat 21. srpna výpovědí expremiéra Mirka Topolánka a exministra obrany Martina Bartáka.

Soud se vrátí ke kauze Pandur. Žalobce dál zkoumá i koupi letounů CASA

Číst článek

S plánem na pořízení pandurů přišel před 11 lety kabinet ČSSD pod vedením Vladimíra Špidly, který odsouhlasil nákup 240 vozů. O dva roky později vláda Stanislava Grosse vypsala výběrové řízení. Rozhodnutí koupit vozy od rakouského Steyru padlo v roce 2006 za vlády Jiřího Paroubka.

Několik měsíců poté ale pandury nevyhověly testům a vláda Mirka Topolánka se rozhodla smlouvu vypovědět. Vzápětí však Topolánek řekl, že armáda vozy potřebuje, i když v menším množství. V roce 2008 už pandury testy prošly a Topolánkův kabinet rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy korun.

Podle Kroupy to byla cena přemrštěná, alespoň ve srovnání s dodávkou strojů, kterou si objednali Portugalci. „Stejný nebo velmi podobný portugalský Pandur je čtyřikrát levnější než český,“ řekl už dříve Kroupa.

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme