Bochov na Karlovarsku opravuje zříceninu hradu nad městem

V Bochově na Karlovarsku začíná dnes oprava zříceniny hradu nad městem. Potrvá celý rok. Na rekonstrukci dostala radnice evropské dotace. Až práce skončí, budou si moci návštěvníci představit, jak obranný hrad vypadal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zednická lžíce, rekonstrukce, přestavba

Zednická lžíce, rekonstrukce, přestavba | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

V rámci rekonstrukce památky jde už o druhou etapu. V té první nechalo město opravit tak zvanou Karlovarskou věž. V ní vybudovalo vyhlídku.

Teď rekonstrukce řeší to poslední, co z historické památky zbylo, uvedl nezávislý starosta Bochova Miroslav Egert:

„To znamená, že největší objekty zbavíme nánosů rostlin, opravíme spáry mezi jednotlivými kameny a drobně je doplníme tak, aby konstrukce byla stabilní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravě hradu v Bochově mluvila Andrea Strohmaierová

Práce to ale nebudou nijak jednoduché. O hradu totiž neexistuje prakticky žádná podrobná dokumentace, podle které by se stavební firma řídila, dodává vedoucí projektu Martin Volný:

„Budeme tady nacházet věci, které ještě do této doby nikdo nenašel. Budeme se snažit zdivo konzervovat, nikoli dostavovat. Nebude docházet k tomu, že bychom obnovili hrad.“

„To znamená, když půjdete zvenku, neuvidíte hradby až k zemi, protože tam hrozí nebezpečí, že by se nám to zřítilo. Hrad tu stojí od roku 1439 a posledních 100 let se o něj nikdo nestaral,“ doplnil Volný.

Až budou práce hotové, město Bochov místo doplní obrazovými panely, na kterých bude zachycena historie hradu a opevňovací architektury.

Hrad totiž v minulosti sloužil převážně stráži, která hlídala stezku do Německa. Celá rekonstrukce bude stát necelých pět milionů korun.


Zvětšit mapu

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme