Slovenská vláda zvažuje obří daňovou úlevu pro chemičku patřící Andreji Babišovi

Slovenská vláda zvažuje obří daňovou úlevu pro chemičku Duslo Šaľa. Ta patří do holdingu Agrofert Andreje Babiše z Hnutí ANO. Připravuje se i zákon, který by mohl zvýhodnit Babišovy drůbežárny na Slovensku. Po nějaké době se tak znovu objevují spekulace o propojení českého ministra financí a podnikatele se slovenskou politikou. Agrofertu patří na Slovensku také některé pekárny anebo deník Hospodárske noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Bylo to pro mě strašně zajímavé, strašně příjemné. Máme hodně společných věcí. Myslím, že Slovensko je velmi progresivní ve věcech, které se týkají resortu financí,“ liboval si letos v lednu tehdy čerstvý ministr financí při návštěvě Slovenska.

Vřelost Andreje Babiše ke slovenské vládě je částečně daná i osobními kontakty s některými jejími členy. Sám premiér Robert Fico z toho nedělá žádné tajemství.

„Teď to samozřejmě budete považovat za informaci, která mě diskredituje, tak klidně napište, že se s panem Babišem potkávám minimálně dvakrát do roka,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možné daňové úlevě pro slovenskou chemičku Andreje Babiše informoval zahraniční zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Kontakty s Andrejem Babišem potvrdil i nový slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis. Slovenský týdeník TREND napsal, že spolu oba ministři stále podnikají ve firmě Port Service Bratislava. Je to přitom právě ministerstvo hospodářství, které Babišově chemičce Duslo Šaľa může přiklepnout rekordní daňovou úlevu 58 milionů eur.

Premiér Fico souvislost odmítl, Babišovo Duslo prý o daňové prázdniny požádalo mnohem dřív, než se Pavlis stal ministrem. Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko to ale vidí jinak.

„Podpora Dusla následuje velmi krátce poté, co se změnil zákon. Schvalování takovéto podpory už nemusí jít přes vládu, ale stačí, když to udělá ministr. Je to méně otevřený, tišší způsob. Změna tohoto zákona vytváří dojem, že vláda se opravdu trochu víc sociálně vcítila do potřeb pana Babiše,“ komentuje.

Babišovi nahrává i chystaná změna zákona

Agrofert zatím jasně neřekl, jestli díky daňovým prázdninám vytvoří na Slovensku nová pracovní místa a kolik jich bude. Přitom úleva, kterou má od státu dostat, je vysoká jako daně, které by zaplatilo na Slovensku 40 tisíc menších firem. Spočítal to Radovan Ďurana z bratislavského institutu INESS.

„Je to velmi užitečná ilustrace toho, že tyto firmy jsou určitě zaměstnavateli. Neumíme teď říct, kolik mají zaměstnanců. Ale daňová úleva těmto firmám by jim určitě pomohla v jejich přežití, schopnosti tvořit pracovní místa,“ podotýká.

Andreji Babišovi navíc vyhovuje i změna zákona, kterou chystá slovenské ministerstvo zemědělství. Podle ní drůbeží špekáčky nebudou muset vůbec obsahovat maso, ale jen kuřecí separát.

Andreji Babišovi patří na Slovensku kromě jiného právě i největší zpracovatel drůbeže, firma Hyza. Daňovou úlevu pro chemičku Duslo teď může stopnout už jen Evropská komise, která ji momentálně posuzuje.

Vojtěch Berger, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme