Kradou se i invalidní vozíky. Ostravští strážníci je proto označí speciálním nátěrem

V Ostravě se už hlásí první lidé, kteří mají zájem o označení invalidních vozíků i jiných pomůcek pro hendikepované speciálním nátěrem – syntetickou DNA. Označení není na první pohled vidět a dá se jen těžko odstranit. Nechrání sice přímo před zloději, zvyšuje ale naději, že se ukradený vozík najde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozík k zapůjčení

Vozík k zapůjčení | Foto: ZOO Ostrava

Strážníci už takto zabezpečují jízdní kola. Stejně jako v jejich případě bude značení vozíků bezplatné.

„Na určitá místa na vozíku, kočárku nebo jiném zařízení se nanese tekutina, která je pouhým okem neviditelná, a s tou tekutinou se nanesou mikrotečky, které jsou nositeli jedinečného kódu. A ten kód se objeví pouze pod UV zářením. Podle tohoto kódu lze potom jednoznačně identifikovat majitele vozíčku,“ vysvětluje Vladimíra Zychová z ostravské městské policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Iva Havlíčková

Cena vozíku se pohybuje od 20 do 100 tisíc korun. Zisk pro zloděje přitom bývá zanedbatelný.

„Pokud někdo odcizí invalidní vozíček nebo nějaký speciálně upravený kočárek, buď se ho bude snažit prodat, i když tedy hluboko pod cenou, anebo existuje možnost, že ho třeba rozebere a kovové součásti se bude snažit prodat ve sběrně,“ upozorňuje Zychová.

Tomáš Dvořák je na vozíku už 35 let. Používá dva a oba si chce nechat od strážníků označit. Přidá i nálepku, která na takové zabezpečení případného zloděje upozorní: „Aby bylo zdaleka vidět, že jsem takto preventivně jištěn proti krádeži.“

Zloději kradou vozíky z nemocnic nebo třeba z chodeb panelových domů. „Necháváme vozíky přede dveřmi a šťastlivci mají druhý vozík, ve kterém jezdí doma. Je to jako přezůvky. Někteří lidé mají malý byt a nemůžou vozík nechat v předsíni,“ říká Dvořák.

S označováním vozíků, speciálně upravených kočárků, handbiků ale třeba i schodolezů začnou ostravští strážníci zřejmě příští týden. Zatím dávají dohromady seznamy zájemců.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme