NP Bavorský les otevřel v Alžbětíně nové muzeum. S netopýry a v češtině

V bavorské části nádraží v Alžbětíně je nové muzeum. Po rekonstrukci zdejší nádražní budovy z konce 19. století ho tady otevřel Národní park Bavorský les. Muzeum se jmenuje Svět národních parků a návštěvníkům nabízí hned několik tematicky ucelených expozic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železná Ruda

Železná Ruda | Foto: Eva Kačánová

„V přízemí je evropské centrum netopýrů, tam jsou dokonce i ve voliéře živí netopýři, kteří nebyli odchyceni, ale zachráněni z přírody, a když budou zase schopní letu, tak budou vysazeni zpátky volné přírody,“ vysvětluje Michala Vacová - Pscheidl z Národního parku Bavorský les.

Evropské centrum netopýrů tak nejen seznamuje se životem těchto savců, ale zároveň slouží i jako malá záchranná stanice. A další z expozic se pro změnu zaměřuje na zdejší okolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nové muzeum v bavorské části nádraží v Alžbětíně se byla podívat Jitka Englová

„V prvním patře se dozvíte všechno o Velkém Javoru, o mnoha rostlinách, které jsou zde vzácné, a je možnost si zde i promítnout několik filmů,“ popisuje Michala Vacová - Pscheidl.

Potěšující je určitě i to, že filmy, stejně jako veškeré popisky a informační tabule v muzeu, jsou uváděné i v češtině.

„Jedna výstava se zaobírá dějinami lyžování od toho prvopočátku tady v bavorské Železné Rudě až do dnešního dne. Není to jenom lyžování sjezdové, ale i běžky a dokonce skoky na lyžích. V expozici si můžete prohlédnout vývoj lyží až do současného stadia,“ láká pracovnice Národního parku Bavorský les.

Konkrétně v této expozici návštěvníci asi ocení i lyžařský trenažér, který simuluje sjezd a obří slalom. A protože nové muzeum vzniklo v nádražní budově, nechybí nakonec ani expozice věnovaná zdejší železnici.

„Železnice propojovala Dunaj s Vltavou. V podkroví se ještě připravuje model železnice tady těch dvou částí – německé a české,“ dodává.

Oprava stála 7,4 milionu eur

Nové muzeum je sice na německé straně, přístupné je ale i přímo z českého infocentra. Samotná budova totiž zčásti leží v Čechách a zčásti v Bavorsku.

„Celkově měří budova 136 metrů, německá část je velká 68 metrů. Čtyřletá rekonstrukce byla prováděna Natur Parkem Bavorský les a bylo proinvestováno 7,4 milionu eur,“ uzavírá Michala Vacová - Pscheidl.

Nové muzeum je přístupné denně mezi půl desátou až půl pátou odpoledne.

Simona Bartošová, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme