Do Slavjansku se vrací život, problémů s elektřinou či dopravou je však stále dost

Život ve východoukrajinském Slavjansku se po týdnech bojů pomalu vrací k normálu. Ukrajinská armáda z města počátkem července vytlačila proruské separatisty. Úřady se teď snaží obnovovat veřejnou dopravu a dodávky vody i elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Slavjansk. Obyvatelé města čekají u zásuvky v parku v centru města, až se jim nabijí elektrické přístroje

Ukrajina, Slavjansk. Obyvatelé města čekají u zásuvky v parku v centru města, až se jim nabijí elektrické přístroje | Zdroj: Reuters

Jak informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín, ve městě se začínají otvírat obchody s potravinami či lékárny.

Horší to je s městskou dopravou. Trolejbusy nejezdí, protože mají často zpřetrhané troleje, ale důvodů je víc. „Řada ulic je neprůjezdná, protože v nich zejí krátery od bomb,“ popsal Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Slavjansku a okolí mluvil zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Ukrajinští separatisté ovládali město přibližně od poloviny dubna. Armáda se je snažila několikrát vytlačit, ale dlouho bez úspěchu. Separatisté se začali stahovat až na začátku července.

Opakované boje způsobily také problémy s dodávkami vody a energií, což je pro obyvatele Slavjansku stále aktuální téma. „Například na jedné straně ulice voda jde, a na druhé není ani elektřina, ani plyn, ani voda,“ přiblížil zpravodaj ČRo.

I proto je vidět na ulicích poměrně málo lidí. Řada obyvatel zůstává dál v utečeneckých táborech za městem, kde čeká, až se podaří dodávky vody a elektřiny opět obnovit.

„Nicméně děti už si zase hrají venku na pískovištích, už tady lidé pomalu věří, že to nejhorší je za nimi,“ uvedl Dorazín.

Martin Dorazín, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme