Workoutové hřiště v Teplicích nikdy není prázdné, cvičit mohou všichni

Konstrukce tyčí, žebřík, bradla - zhruba tak vypadá venkovní posilovna na hřišti „Bulhar" v Teplicích. S nápadem na workoutové hřiště přišli na radnici lidé ze sdružení SebeRevolta. Využívat ho ale může každý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Workoutové hřiště v Teplicích

Workoutové hřiště v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Chodí sem cvičit třeba fotbalisté, boxeři. A plno různých lidí, kteří cvičili třeba v posilovně, zvedali těžké váhy. Když přišli sem, zjistili, že se mockrát nedokážou přitáhnout, začalo je to bavit a hřiště nikdy není prázdné,“ všiml si Michal Matějovský z teplického sdružení SebeRevolta.

Sám chodí na hřiště denně. A přijít tam může každý - i začátečník. Kdo by si nevěděl rady, zkušenější mu poradí.

„Cviků je hodně, jsou i lehčí varianty cviků pro úplné začátečníky. Cvičit může třeba desetileté dítě nebo i starší člověk. Není to jen pro zdravé, ale i pro lidi s handicapem. Existují lidé, kteří jsou na vozíčku a rozhodli se začít cvičit,“ láká vyznavač workoutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Workoutové hřiště v Teplicích navštívila reportérka ČRo Gabriela Hauptvogelová

Teplické hřiště nenabízí pouze náročné cviky. Méně fyzicky zdatní návštěvníci využijí třeba konstrukci, která vzdáleně připomíná stojan na kolo. „Člověk uchopí tyč, postaví se do šikmé polohy a dělá jakoby kliky, je to ale lehčí. Další cvik je, že si vleze pod tyč, chytí se a přitahuje se,“ vysvětluje Michal Matějovský.

Cvičení na workoutových hřištích podle něj není dobré jen na sílu, ale na funkčnost těla. Hodit se může například i horolezcům nebo záchranářům.

Návštěvníci hřiště se i navzájem motivují. „Děláme i různé soutěže. Třeba kdo udělá víc kliků, shyby, různé výzvy. Vlastně je to i o takové podpoře mezi námi. Když děláme takové soutěže, tak člověk ze sebe víc vydá,“ doplňuje Kateřina Niplová.

Další podobné hřiště by mohlo být příští rok v Trnovanech, kde by měla vzniknout i parkourová dráha.

Hřiště využijí všechny věkové kategorie | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme