Nevyužité zdravotní pomůcky za desítky milionů korun ročně často končí v odpadu

Nemocnice ani prodejny zdravotních potřeb neodebírají zpět zdravotní pomůcky, i když jsou nepoužité nebo prakticky nové. Mnohé z nich proto končí v odpadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pohotovosti (ilustrační foto)

Na pohotovosti (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Lidé tak vyhazují například nerozbalené inkontinenční vložky, nové jehly nebo třeba i francouzské hole. Pojišťovny za ně přitom ročně zaplatí desítky milionů korun.

„S tím vším by souvisel nárůst administrativy, někdo by musel vést evidenci a kontrolu, jestli to lidi vrací. Například u vozíků, které stojí tisíce korun, se tohle vyplatí absolvovat. U berlí, které stojí 200 korun, by to byly neúměrné náklady tomu, co by to přineslo,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nevyužívané berle se pokusila vrátit reportérka Iveta Záleská

Použité francouzské hole nechtějí ani domovy důchodců. Pomůcku za 200 korun proplácí pojišťovny pacientům každé dva roky. V případě úrazu je člověk po několika týdnech odloží.

„Momentálně máme dostatek francouzských holí, takže je nepotřebujeme. Když mají lidé nějaký úraz, dostanou je v nemocnici. Pokud je tady necháte, dám je do skladu a potom zlikviduju,“ říká Lenka Solařová z domova U Kostelíčka v Pardubicích.

Nepoužívané francouzské hole tak končí ve sběrnách odpadu nebo se hromadí na půdách a ve sklepech rodinných domů. V uplynulém roce přitom Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatila pacientům berle za 45 milionů korun.

Iva Menšíková, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme