Poslanci se znovu dohadují o snížení spotřební daně z benzinu a nafty

Poslanecká sněmovna se znovu sešla na mimořádné schůzi. Zákonodárci by měli rozhodovat o vyšším zdanění cigaret nebo o výjimkách pro nekvalifikované učitele. Dojít by mohlo i na kontroverzní služební zákon. Poslanci se také vrátí k zákonu o znovuzavedení takzvané zelené nafty pro zemědělce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

V rámci normy schválili ve středu návrh sociálního demokrata Milana Urbana, který snižuje spotřební daň z pohonných hmot. Část poslanců ČSSD ale tvrdí, že nevěděla, o čem hlasuje, a návrh podpořila omylem.

Většina z nich se už nechala slyšet, že dnes bude při hlasování proti. Ne tak ale Urban: „Budu hlasovat pro návrh snížit spotřební daň na naftu a na benzin. Hlasuji podle svého vědomí a svědomí, tak jak mi ukládá Ústava.“

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO by mohl státní rozpočet snížení spotřební daně u pohonných hmot přijít o 14 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o schváleném návrhu dokonce řekl, že je to legislativní zmetek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč by měli poslanci znovu hlasovat o spotřební dani na pohonné hmoty, připomíná redaktor Jaroslav Gavenda

Návrhem by se měli poslanci znovu zabývat proto, že poslanec ČSSD Ladislav Šincl ve středu několik desítek minut po hlasování své rozhodnutí zpochybnil. Volil prý jinak, než jak se to pak objevilo v elektronických výsledcích. Šéf sněmovny Jan Hamáček na opětovném hlasování trvá.

„Žádná jiná procedura možná není. Pokud poslanec uplatní námitku, podle jednacího řádu rozhodne hlasováním sněmovna, to se stalo, a potom v souladu s jednacím řádem je potřeba hlasování opakovat. Kdybychom hlasování neopakovali, tak zákon zůstane viset ve vzduchu, a já nemůžu pokračovat ve svých ústavních povinnostech a nemůžu jej odeslat do Senátu,“ upozorňuje Hamáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Poslanecké sněmovny sleduje reportérka Jana Čermáková

To, že sněmovna námitce poslance Šincla vyhověla, se nelíbí opozici. Námitku podle ní uplatnil pozdě. Že mohla nastat chyba, připouští i ústavní právník Aleš Gerloch.

„Je to podle mě určitá vada legislativního procesu. Otázka je, jestli bude posouzena jako tak silná vada, která povede ke zrušení zákona,“ říká.

Opozice opětovné hlasování odmítá. „To, co se odehrálo při jednání Poslanecké sněmovny, nemá obdoby, protože bylo umožněno zpochybnění hlasování po více jak hodině. Já si myslím, že tam došlo k naprosto cílené manipulaci, a je to otázka, která bude muset být vyřešena Ústavním soudem,“ namítá třeba Helena Langšádlová z TOP 09. Proti hlasování jsou také Úsvit, ODS a komunisté. Dnes se každopádně čeká dlouhá debata.

Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců chtěla ve středu v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit takzvanou zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale prošel i pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD), který snižuje spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr.

Šéf poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala už prohlásil, že pokud nakonec nové hlasování o snížené dani pro pohonné hmoty proběhne, odejdou poslanci Úsvitu z jednacího sálu a zváží možnost obrátit se na Ústavní soud. O ústavní stížnosti uvažuje i ODS.

„Vládní většina je velká. Máte spousty možností, jak dosáhnout toho, čeho chcete dosáhnout, aniž byste museli ohýbat pravidla, měnit zvyklosti, porušovat řád. Já vás opravdu vyzývám i prosím, abyste ještě jednou zvážili svůj postup. Postupovali nadále legálně a respektovali pravidla hry, která musejí platit pro všechny,“ řekl poslancům šéf ODS Petr Fiala.

Opozice také skoro hodinu a půl kritizovala to, jak předseda sněmovny Hamáček řídí schůzi. Šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura proti tomu dokonce podal oficiální námitku, sněmovna ji ale hlasováním koaliční většinou odmítla.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme