Studenti netradiční letní školy v Ostravě řeší využití satelitní navigace

Do Ostravy se sjeli světoví experti na družicovou navigaci. V kampusu Vysoké školy báňské teď společně se studenty řeší, jak vylepšit využití satelitů. Prestižní letní škola Evropské vesmírné agentury mladým lidem nabízí přednášky i praktické workshopy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Navstar-2F, satelit GPS

Navstar-2F, satelit GPS | Foto: U.S. Air Force

„Jsem tady, abych se mohl posunout v rámci svého výzkumu, který dělám. A umět to prodat v zahraničí.“

Filip Závada se jako jediný Čech dostal mezi padesátku účastníků letní školy. Student Vysoké školy báňské ale musí oprášit anglická slovíčka.

„Není to úplně jednoduché, ale výcvik dělá mistra. Je tady spousta zahraničních studentů, se kterými se bavím, což určitě pomůže,“ míní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O netradiční letní škole v Ostravě informoval reportér Stanislav Janalík

Při přednáškách se potká s vrstevníky hned z devatenácti zemí. Například španělská studentka Elena se na setkání s uznávanými kapacitami těší.

„Pracuju s přijímačem GPS signálu. Chci vědět víc z teorie i praxe a tady je obojí. Myslím, že mi to může víc než hodit, třeba u prototypu, na kterém pracuju. A hlavní klad je určitě to, že některé věci můžu lépe pochopit,“ říká.

Evropská kosmická agentura letní školu každoročně pořádá v jiné zemi. Po Švýcarsku nebo Francii letos zamířila do Česka, kde v Ostravě našla výborné podmínky.

„Myslím, že je to tu pěkné, jak už ukázaly přípravy na letní školu. Zdejší lidé byli neuvěřitelně milí a udělali všechno pro to, aby všechno klaplo,“ pochvaluje si Guenter Hein z Evropské vesmírné agentury.

Studenti musejí nápady obhájit před porotou

Padesátku studentů teď rozdělí do malých skupinek, ve kterých budou přemýšlet o tom, jak posunout využití satelitních družic. S pomocí lektorů pak svůj nápad musejí obhájit nejen sami před sebou, ale hlavně před odbornou porotou.

„Zjistí, co je to marketingová strategie, když chtějí rozjet nějaký nápad. Musejí vědět, kolik peněz budou potřebovat a jak vyřešit technické záležitosti. Je to takový důkaz, že se správným vedením a motivací člověk dokáže neuvěřitelné věci,“ dodává Guenter Hein.

Varování před přírodními katastrofami

I díky nové generaci studentů se navíc využití satelitních družic v budoucnu nemusí omezit jen na dopravu nebo telekomunikace.

„My jsme pobíhali venku a hráli si se dřevem, bahnem a špínou, ale oni vyrůstají s tablety nebo telefony, a jsou tak velmi bystří a učenliví. Ještě jsme nepřekonali všechny limity technologie, ale záleží právě na lidech, kam ji posunou,“ vysvětluje lektor Christopher J. Hegarty.

Už teď tak například experti přemýšlejí, jak zlepšit varování před přírodními katastrofami s využitím satelitních družic.

Kromě přednášek si navíc účastníci letní školy i lektoři prohlédnou také některá místa Moravskoslezského kraje. Čeká je například výstup na štramberskou Trúbu.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme