Na Ukrajině se stále bojuje. Vypálená střela zabila člověka na ruském území

Na Ukrajině stále pokračují boje mezi separatisty a vládními jednotkami. Největší střety se přesunuly do luhanské oblasti na hranici s Ruskem. U Luhansku zemřeli nejméně dva ukrajinští vojáci a několik civilistů. Ukrajinský konflikt už má první oběť také na ruském území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci ukrajinské armády

Vojáci ukrajinské armády | Zdroj: Reuters

Minometný granát zabil jednoho muže v příhraničním městečku Doněck v Rostovské oblasti. Střela dopadla do dvora jednoho z obytných domů, zabila jednoho muže a tlaková vlna zranila 80letou ženu. Na místě pracují vyšetřovatelé. Doněck leží prakticky na hranici s Ukrajinou.

Včera se terčem střelby stalo auto ruské pohraniční hlídky v Kujbyševském okrese Rostovské oblasti, ale nikdo nebyl zraněn.

Rusko upozornilo Ukrajinu, že ostřelování jeho území může mít nevratné důsledky

Číst článek

Moskva důrazně upozornila, že v případě dalších incidentů přijme veškerá zákonná opatření k ochraně svého území a zajištění bezpečnosti svých obyvatel.

Protesty se ozývají také z Kyjeva: Ukrajina obvinila Rusko z ostřelování svého území a narušování vzdušného prostoru ruskými bezpilotními letouny.

Porošenko se měl sejít s Putinem

K uklidnění mezi oběma zeměmi mělo dojít při setkání prezidentů Vladimira Putina a Petra Porošenka v Brazílii. Ti tam měli jet na pozvání tamní prezidentky jako hosté finálového zápasu mistrovství světa ve fotbale mezi Německem a Argentinou.

Porošenko však pozvání odmítl s tím, že s ohledem na složitou situaci na Ukrajině na zápas přiletět nemůže a Vladimir Putin, že na podobné ‚fotbalové‘ setkání není připraven.

Už včera nicméně šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin dnes řekl ruskému deníku Kommersant, že Ukrajina zatím nehodlá zahájit proces sbližování s NATO. Klimkin zároveň ujišťoval, že se Spojené státy nijak nepodílejí na zásahu ukrajinských sil proti proruským separatistům na východě země.

Na vůdce proruských separatistů pak Evropská unie uvalila v sobotu sankce. Země osmadvacítky zakázaly cestování na své území a zmrazily konta ve svých bankách celkem 11 lidem. Je mezi nimi například premiér takzvané Doněcké republiky Alexandr Borodaj.

Martin Dorazín, Alexander Tolčinský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme