Výstava proměnila hrad Velhartice v pašerácký svět

Tajuplný život pašeráků na česko-bavorské hranici představuje výstava na hradě Velhartice na Klatovsku. Zjistit vše o jejich vybavení a historii nebo se projít tajnou stezkou budou návštěvníci moct do konce září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumavský hrad Velhartice

Šumavský hrad Velhartice | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„V části, kterou jsme připravili více pro dětské návštěvníky, si mohou zkusit projít i trošičku hůře schůdným terénem. Mají tady i bažinatou partii. Na to když stoupnete, nepříjemně se to houpe pod nohama,“ popsal kastelán hradu Velhartice Petr Mejstřík interaktivní naučnou stezku.

V místnosti, která se změnila v nepropustný šumavský les, se střídá noc s rozedníváním. Je slyšet klekání i varovné výkřiky finanční stráže.

„Děti se mohou snažit tady najít ukrytý kontraband, to znamená pašované zboží. U východu z výstavy za to dostanou odměnu,“ dodal kastelán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naučnou pašeráckou stezkou se ve Velharticích vydala Jitka Englová

Výstava kromě interaktivní části představuje pašerácký život i pomocí faktů. Pro dospělé návštěvníky je připravený obrazový materiál a expozici, která vznikla ve spolupráci s klatovským muzeem.

„Jsou tu velice zajímavé lahvičky na šňupací tabák, většinou z dílem šumavských skláren. Unikátní je tu i větrová puška, kterou používali. Fungovala na bázi stlačeného vzduchu, takže střílela tiše,“ vysvětlil archivář muzea Jan Jirák, jaké věci byly pro pašeráky typické.

Expozice obsahuje i dobovou kancelář finanční stráže a vybavení, pomocí kterého bránila hranice před přenášením různého nákladu.

„Velmi cenění byli čeští tažní voli, což byl dobytek, který se poměrně komplikovaně přes ty málo prostupné hory pašoval. To byla v Bavorsku velice žádaná komodita. Opačným směrem se pak prý nosil třeba šňupací tabák, káva a podobně,“ shrnul Petr Mejstřík zboží, které často pašeráci ilegálně dostávali přes hranice.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme