Šest metrů dlouhý obraz z 18. století putuje z Olomouce do Prahy

V olomouckém Arcidiecézním muzeu museli dnes dopoledne sundat ze zdi jedno z nejrozměrnějších pláten ze stálé expozice, šest metrů dlouhý obraz, který zachycuje vjezd kardinála Troyera do Olomouce při příležitosti jeho uvedení na biskupský stolec. Barokní unikát totiž poputuje do Prahy na výstavu Zapřažená krása.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz zobrazující vjezd kardinála Troyera do Olomouce

Obraz zobrazující vjezd kardinála Troyera do Olomouce | Foto: Radoslava Kvasničková

„Je to takový zastavený filmový záběr, barokní komiks. Obraz je nádherný jednak tím, že ukazuje, jak vypadalo město Olomouc kolem poloviny 18. století,“ uvádí historička a kurátorka Simona Jemelková.

Podle ní je obraz velmi pitoreskní díky společnosti, kterou zachycuje. Zobrazuje slavnostní průvod s vyzdobenými kočáry a slavobránami. Na plátně jsou namalováni také diváci, kteří průvod sledují z oken, z ulice, a někteří si dokonce nosí židle.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přenos obrazu se zajímala reportérka Radka Kvasničková

„Když se do obrazu zakoukáte, uvidíte spoustu velice zajímavých věcí, jak žilo barokní město,“ dodává Jemelková.

Obraz se dá rozložit na dvě části, jinak by bylo velmi složité dostat ho přes schodiště. Celé dílo váží zhruba 50 kilogramů. Při přenosu pomáhala i kurátorka.

„Hodně lidí si myslí, že práce kurátora je taková, že sedí v pracovně a tváří se důležitě, ale není to tak jednoduché. Muzejní práce obsahuje i práci v terénu, takže se občas musíme i proběhnout a zapojit svaly,“ popisuje Jemelková.

Obraz bude k vidění od 20. srpna v jízdárně Pražského hradu.

Radoslava Kvasničková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme