Vláda uzavřela dohodu s Hyundai Mobis, firmě dá pobídku 433 milionů korun

Do Česka míří další investice významného zahraničního investora. Jihokorejská společnost Hyundai Mobis postaví v Mošnově na Novojičínsku novou továrnu na výrobu automobilových světel. Závod vyroste v průmyslové zóně a má v něm vzniknout přes 900 pracovních míst. Dohodu s firmou za vládu oficiálně stvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U podpisu investiční smlouvy byli prezident korejské firmy Čong Mjong-čchul, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, premiér Bohuslav Sobotka a primátor Ostravy Petr Kajnar

U podpisu investiční smlouvy byli prezident korejské firmy Čong Mjong-čchul, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, premiér Bohuslav Sobotka a primátor Ostravy Petr Kajnar | Zdroj: ČTK

Vláda poskytne korejské společnosti investiční pobídky v maximální výši 433 milionů korun, dalších 69 milionů dostane korejská firma jako slevu na pozemek od Ostravy.

Předseda vlády potvrdil, že stát se při určování výše podpory řídil rozhodnutím Evropské komise o snížení investičních pobídek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Bohuslav Sobotka v Rannním interview Radiožurnálu

„My už jsme v České republice reagovali právě z hlediska rozdělení míry investičních pobídek, pokud jde o ekonomický výkon jednotlivých zemí. Míra pobídek se u nás snížila, a pokud jde o společnost Hyundai Mobis, tak tam už jsou pobídky poskytovány na této nižší úrovni,“ uvedl Sobotka.

Firma do výstavby závodu investuje až čtyři miliardy korun a plánuje v něm vytvořit přes 900 pracovních míst, dalších zhruba 600 má vzniknout u subdodavatelů. Nová továrna by měla být otevřena za tři roky.

Hyundai Mobis je největší dodavatel komponentů pro automobilku Hyundai, která má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vedle ní má jednu svou továrnu právě i podnik Hyundai Mobis. Automobilce dodává světla nebo brzdy.

Hyundai Mobis (ilustrační foto) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Nový závod bude dodávat světla hlavně pro auta vyráběná v české továrně automobilky Hyundai a ve slovenské továrně její sesterské firmy Kia.

„Nehrozí tedy, že by tato firma v blízké budoucnosti odešla poté, co spotřebuje investiční pobídky. Je to šance na kvalifikovaná pracovní místa, podle mého názoru u místa, která budou dobře placená, a je to šance v regionu, který trpí vysokou mírou nezaměstnanosti,“ zdůraznil premiér Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu zahraničních investic se věnovaly Ozvěny Radiožurnálu s ředitelem Czechinvestu Ondřejem Votrubou

Projekt se zařadí v žebříčku investic na druhé místo co do výše investovaných prostředků za posledních pět let. Zároveň jde o třetí nejvýznamnější korejskou investici.

O nejvýznamnější zahraniční investici současnosti se postarala také korejská společnost Nexen, která vyrábí pneumatiky. V průmyslové zóně Triangle na Žatecku postaví továrnu za víc než 22 miliard korun. Vláda schválila i investiční pobídku na rozšíření továrny firmy Lego v Kladně. Investice vytvoří 600 pracovních míst.

Česko se stále drží v patnáctce investorsky nejatraktivnějších zemí. I přesto, že investiční atraktivita země klesá. Firmy loni na zdejším trhu vytvořily 60 přímých investičních projektů, tedy asi o čtyři méně než rok předtím. Nejvíc chtějí v ČR investovat tradičně Němci. Cílem je hlavně jih Moravy, Moravskoslezský kraj a střední Čechy.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme