Rusko má zaplatit 50 miliard dolarů akcionářům firmy Jukos, určil soud

Rusko má akcionářům bývalé ruské ropné firmy Jukos vyplatit odškodné 50 miliard amerických dolarů (přes jeden bilion Kč). Rozhodl o tom dnes arbitrážní soud v nizozemském Haagu. Pětice akcionářů požadovala odškodné přes 100 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinerie

Ropná rafinerie | Foto: Fotobanka RGBStock

Rusko již dříve oznámilo, že se proti případné výplatě odškodného odvolá, napsala agentura Reuters. Stihnout to musí do 10 dnů.

„Pro Rusko znamená verdikt další diplomatickou nepříjemnost. Děje se to v době, kdy musí čelit hospodářských sankcím Západu, jak Evropské unie, tak Spojených států,“ domnívá se komentátor Českého rozhlasu, odborník na Rusko Libor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o americko-ruském sporu o satelitní snímky přinesl reportér Martin Ježek

Už se také podle Dvořáka ozvaly hlasy z ruské státní dumy, že pokud se chce Rusko považovat za velmoc, takové peníze platit nesmí.

Pětice akcionářů, včetně bývalého šéfa Jukosu Platona Lebeděva, po Moskvě požadovala odškodné za podle jejich tvrzení nezákonné vyvlastnění společnosti. Michail Chodorkovskij se soudního sporu neúčastní.

Nejprve se k výroku haagského soudu nechtěl vyjadřovat. Na ruské stránce BBC ale uvádí, že je rád, že mají akcionáři alespoň teoretickou možnost se dostat k penězům.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ještě před oficiálním zveřejněním rozsudku dal najevo, že se Moskva proti případné výplatě odškodného ve výši 50 miliard amerických dolarů odvolá.

„Slyšel jsem, že takový verdikt se čeká. Pak bude možné dělat komentáře. Soudní proces není završen, bude možné se odvolat. Ruská strana nepochybně využije všech možností,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci.

Jukos patřil vězněnému podnikateli Chodorkovskému

Firma Jukos patřila oligarchovi, oponentu Kremlu Michailu Chodorkovskému. V roce 2006 musela vyhlásit bankrot. Rok poté byla společnost zlikvidována a většinu jejího majetku získala polostátní společnost Rosněfť.

Soud s Chodorkovským začal v roce 2005. Zatčený byl už v roce 2003 jako tehdy nejbohatší muž Ruska.

Chodorkovskij strávil ve vězení deset let, než mu ruský prezident Vladimir Putin loni v prosinci udělil milost.

Bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij na tiskové konferenci v berlínském Muzeu zdi | Foto: Reuters

I na Západě podle Dvořáka existuje spousta lidí, kteří tvrdí, že ani Chodorkovskij nemá čisté ruce. Svůj Jukos prý vybudoval podobně jako jiní ruští oligarchové, tedy že se levně zmocnil značné části národního majetku.

Rozdíl oproti jiným ruským oligarchům byl v tom, že Chodorchovskij měl významné politické ambice. Proto také skončil ve vězení, kde strávil deset let.

Jukos byla jedna z největších nestátních těžebních společností. Měla podíl asi 20 procent na celkové ruské těžbě ropy, což byla 2 procenta světové těžby. Jukos vznikl v 90. letech jako důsledek privatizace ruského ropného průmyslu.

ČTK, Libor Dvořák, Marie Machytková, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme