Spolupráci pražské záchranné služby a nemocnic bude řešit odborný tým

Už několikrát některé pražské nemocnice odmítly převzít od záchranářů pacienta. Možnosti, jak tomu zamezit, hledali dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD a pražský primátor Tomáš Hudeček z Top 09.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy | Foto: Filip Jandourek

Ministr zdravotnictví se dohodl s primátorem na tom, že společně sestaví speciální tým odborníků, kteří budou na pražské zdravotnictví dohlížet. Tým by měl na starosti i případné problémy s předáváním pacientů z péče záchranářů do nemocnic.

V pracovní skupině budou odborníci, hlavně lékaři, ale také zástupci ministerstva a magistrátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměr vytvořit společný pracovní tým ministerstva zdravotnictví a pražského magistrátu představila Veronika Štefanová

„Shodli jsme se, že problém je v komunikaci mezi záchrannou službou a nemocnicemi,“ řekl Českému rozhlasu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD ke vzniku společného týmu.

„Vysíláme jasný signál všem lidem, kteří se na poskytování péče podílejí, že nechceme, aby se ty věci hrotily, nechceme, aby se řešily přes média, že chceme nastavit vstřícnou atmosféru spolupráce.“

Ministr zdravotnictví by také chtěl, aby se tým zabýval i lůžkovou péčí a možným převodem některých nemocnic do správy hlavního města Prahy.

Snaha o vznik nových urgentních příjmů

Primátor Hudeček doplnil, že tým se bude také zabývat urgentními příjmy, které podle záchranářů i některých ředitelů nemocnic v Praze chybí. Právě jejich nedostatek souvisí s problémy u předávání pacientů.

Na dubnovém brífinku náměstek ministra, Josef Vymazal, zmiňoval, že by se v Praze mohly objevit nové urgentní příjmy a měl by se zvýšit i počet akutních lůžek.

I toto bude podle ministra Němečka téma pro novou pracovní skupinu. Pokud usoudí, že počet takových lůžek není v Praze dostatečný, doporučí ministerstvu jejich navýšení. Do této diskuse by se měly podle ministra zapojit i zdravotní pojišťovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích jednání mluvil také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Urgentní příjem znamená speciální část nemocnice speciálně vybavená pro příjem pacientů přímo z vozů záchranné služby, jejich zajištění na místě a eventuální předání na další oddělení,“ vysvětlil ministr Němeček.

„Je třeba si říci, že z hlediska nákladů ve velkých pražských nemocnicích je to záležitost, která se pohybuje ve stovkách milionů, někdy může přesahovat i jednu miliardu korun. A tady hodně záleží na tom, jak v rámci státního rozpočtu, o kterém se teď vyjednává, bude ministerstvo úspěšné v tom, aby dostalo nějakou finanční podporu právě pro tyto investiční projekty.“

„Pevně věřím, že se nám to povede,“ dodal ministr s tím, že pokud by tomu tak bylo, začalo by se pracovat na budování neprodleně.

„Když budeme velcí optimisté, je to záležitost 2 let,“ uvedl Svatopluk Němeček.

Emergency | Foto: Tomáš Adamec

Jan Richter, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme