Ukrajinští separatisté odmítají, že by s mrtvými z havarovaného letadla zacházeli špatně

Vůdce separatistů na Ukrajině obhajuje postupy při odstraňování těl obětí z malajsijského letadla. Mezinárodní společenství proruské ozbrojence obviňuje, že těla nechávali příliš dlouho ležet na místě tragédie, Alexandr Borodaj však rozhovoru pro televizi BBC tvrdí, že separatisté jen dodržovali pokyny zahraničních expertů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chladicí vagony, ve kterých leží těla obětí ze sestřeleného letadla, v Torezu na východě Ukrajiny

Chladicí vagony, ve kterých leží těla obětí ze sestřeleného letadla, v Torezu na východě Ukrajiny | Zdroj: ČTK

„Chtěli jsme těla obětí z místa nehody odstranit hned. Ale zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na nás extrémně naléhali, ať na nic nesaháme, nic nepřemisťujeme, dokud nepřijedou pozorovatelé. Prakticky nám vyhrožovali, co všechno se stane, pokud zákaz porušíme,“ uvedl Borodaj.

Podle něj také povstalci v reakci na tyto výzvy vyčkávali.

„Tak jsme čekali - den, dva, tři. A třetí den už jsme začali těla shromažďovat. Nechat je tak dlouho ležet ve třiceti stupních na poli je prostě nelidské, místo tragédie vypadalo jak z hororu,“ dodal Borodaj.

K tragédii, při níž zahynulo 298 lidí, došlo minulý týden ve čtvrtek. Shromážděná těla obětí byla převezená do Charkova.

Odtamtud by dnes měla odletět další dvě letadla, která převezou 51 mrtvých do Nizozemska. Z Nizozemska zřícený stroj startoval a z řad Nizozemců bylo také nejvíce cestujících.

Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme