Hamás požádal Izrael o 24 hodinové příměří, Netanjahu návrh odmítl

Hamás požádal Izrael o 24 hodinové příměří. Mělo platit po dobu začátku muslimských svátků u konce měsíce ramadánu. Izraelský premiér Netanjahu už návrh odmítl. Izrael prý bude dál bránit své občany bez ohledu na oběti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z Gazy jsou stále slyšet exploze

Z Gazy jsou stále slyšet exploze | Zdroj: Reuters

Palestinské hnutí přitom včera podobný návrh na klid zbraní odmítlo a pokračovalo v ostřelování izraelského území raketami. Podle zpravodaje Českého rozhlasu byly v Gaze slyšet exploze i dnes odpoledne. Stejně tak jsou z měst v jižním Izraeli slyšet sirény, varující před raketami.

V žádosti o příměří tentokrát nefigurovala podmínka, že se Izrael musí stáhnout z území Gazy. Tuto podmínku Hamas vznesl včera a vlastně tak odmítl to, co dnes opět žádal. Zpravodaj ČRo soudí, že za tím můžou být neshody ve vedení Hamasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Izraele se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Může s tím podle něj souviset i to, že izraelská armáda dnes údajně zabila během náletu jednoho z vysokých velitelů vojenského křídla Hamasu.

Část Izraelců by po dvaceti dnech bojů byla ráda, kdyby už vše skončilo. Velká část izraelské veřejnosti ale pokračování bojů v Gaze podporuje. Takový názor zastává i muž na Rabinově náměstí v Tel Avivu.

„Příměří by bylo v tuto chvíli chybou. Umožnilo by Hamásu a dalším teroristům se přeskupit, posílit a zahájit další války proti Izraelcům, střílet další rakety a zabíjet další nevinné lidi v Izraeli. Výrazná většina Izraelců je proti příměří. Chtějí, aby byl Hamás zničený. A potom klidně předáme Gazu někomu, kdo jí bude vládnout mírovým způsobem. Egyptu, mezinárodnímu společenství, komukoliv.“

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme