Evropské fondy v Lednicko-valtickém areálu se využívají efektivně, zhodnotil Herman

Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman ocenil využití stamilionových evropských dotací na rekonstrukci jihomoravských památek. A to konkrétně opravu zámecké jízdárny v Lednici a plánované Národní centrum divadla a tance v prostorách valtického areálu. S jihomoravským hejtmanem za ČSSD Michalem Haškem řešil také další možnosti využití obou památek zapsaných na seznamu UNESCO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Lednice

Zámek Lednice | Foto: Josef Šmejkal

„My se teď nacházíme na nádvoří jízdáren lednického zámku a já jsem fascinován tím, že po několika desítkách let, když teď obejdeme zámek společně, tak na žádném místě nenajdeme lešení,“ říká hejtman Michal Hašek.

A neskrývá nadšení z jedné z největších investic do české kulturní památky: „Je to pohled, na který skutečně čekali domácí i zahraniční turisté desítky let,“ dodává Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lednici natáčela redaktorka Martina Pelcová

Opravené jízdárny, které poslouží na výstavy, koncerty a společenské akce, stály půl miliardy korun. A další čtvrt miliardy míří do rekonstrukce barokního divadla v nedalekém zámku Valtice.

„Právě Lednicko-Valtický areál je dokladem toho, že evropské fondy jsou využívány maximálně efektivně,“ doplňuje ministr Herman, který si oba ambiciózní projekty přijel prohlédnout na vlastní oči.

„Ta praktická zkušenost je lepší než deset teoretických přednášek. A na základě této své zkušenosti můžu i do budoucna otevřít mnohem efektivněji brány nových projektů, které se připravují,“ podotýká Herman.

Blíží se totiž nové pětileté programové období na čerpání dotací Evropské unie. Ani ve stínu nových projektů se ale zvelebený areál patřící ke světovým památkám UNESCO neztratí. Hejtman s ministrem společně nakousli možnost založit v něm tradici mezinárodní akce s předobrazem v salzburském hudebním festivalu.


Zvětšit mapu

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme