Microsoft propustí 14 procent zaměstnanců, většina je z Nokie

Americká počítačová společnost Microsoft zruší až 18 tisíc míst. O práci tak přijde 14 procent jejích zaměstnanců. Drtivá většina z nich - 12,5 tisíce - bude z mobilní sekce Nokia, kterou Microsoft koupil v dubnu. Méně lidí bude firma potřebovat i v marketingu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft propustí 14 procent zaměstnanců, většina je z Nokie (ilustrační foto)

Microsoft propustí 14 procent zaměstnanců, většina je z Nokie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Microsoft chce ročně ušetřit v přepočtu 12 miliard korun.

Největší propouštění v 39leté historii společnosti vysvětluje její šéf Satya Nadella tím, že chce zjednodušit strukturu firmy a snížit počet manažerů tak, aby se zrychlily toky informací a rozhodovací procesy.

Ředitel Microsoftu, který firmu vede od února, chce změnit hlavně její kurz - od vývoje softwarů k online službám a aplikacím.

Akcie softwarové společnosti po dnešní zprávě posílily o tři procenta. Nadella slíbil více podrobností 22. července, kdy Microsoft zveřejní výsledky za poslední čtvrtletí.

Analytici a investoři očekávali, že čerstvý šéf firmy Satya Nadella po odkoupení mobilní divize Nokie sáhne k výraznému propouštění, protože Microsoft má už nyní mnohem více zaměstnanců než jeho hlavní konkurenti Apple a Google.

Microsoft si během příštích čtyř čtvrtletí odečte v souvislosti s rušením míst ze zisku celkem 1,1 miliardy až 1,6 miliardy dolarů, v přepočtu až 32,5 miliard korun. Z toho až 800 milionů dolarů bude potřebovat na odstupné a další platby propouštěným zaměstnancům.

Nadellův plán je nejráznějším krokem Microsoftu od počátku roku 2009, kdy se globální ekonomika nacházela v hluboké recesi. Tehdy Nadellův předchůdce Steve Ballmer zrušil 5800 míst, tedy 6 procent celkového počtu zaměstnanců firmy.

ČTK, Silvie Třeslínová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme