Do Indie míří z Česka kamion s humanitární pomocí. Nakládali ho dobrovolníci

Nadace sv. Františka z Assisi vypravila do Indie další kontejner plný humanitární pomoci. Na zdravotnický materiál v hodnotě víc než 4 a půl milionu korun přispělo přes 1700 dárců. Nakládka kontejneru začala v noci v Červeném Kostelci na Náchodsku, další potřebné věci doplnili dobrovolníci přes den v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci nakládají kamion pro Indii s humanitární pomocí

Dobrovolníci nakládají kamion pro Indii s humanitární pomocí | Foto: Tomáš Kábrt

Je krátce před půlnocí a nakládka osmi stovek krabic právě začíná. Jednotlivé palety se zdravotnickým materiálem naváží ke kamionu vysokozdvižný vozík, samotné rovnání má na starosti skupina 11 dobrovolníků.

„Je to potřeba, takže se snažím pomoci, když mohu,“ říká jeden z nich Miroslav Štěpán, který do Červeného Kostelce přijel pomáhat z 12 kilometrů vzdálené České Skalice. Teď v noci bude několik hodin nosit krabice, o půl šesté ráno vstává do práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z nakládky kamionu s humanitární pomocí natočil Václav Plecháček

Další z dobrovolníků Rostislav Verner si ráno může přispat, má totiž dovolenou. Pracuje jako obchodní ředitel, tady ale pomáhá stejně jako ostatní:

„Já jsem tady čistě jako námezdní síla, aby se do kontejneru vešlo co nejvíce věcí, aby kolegové mohli co nejrychleji expedovat zboží do Indie.“

„Zásilka je posílána sestrám, které se starají o nejvíce postižené, o něž se společnost nezajímá. O malomocné, takže je to především obvazový materiál,“ dodává Petra Štěpančíková, která s Nadací sv. Františka z Asisi spolupracuje.

Dobrovolníci nakládají kamion pro Indii s humanitární pomocí | Foto: Tomáš Kábrt

Pomoc nejvíce potřebným

Za posledních patnáct let nadace poslala do Asie věci za 80 milionů korun, tahle poslední zásilka má hodnotu téměř 4,5 milionu.

Kromě zmiňovaného obvazového materiálu v ní jsou například antibiotika, různé dezinfekční prostředky anebo invalidní vozíky.

„Na tomto kontejneru se podílelo zhruba 1700 dárců, kteří přispěli i drobnými částkami, stovkovými, ale i dárci, kteří přispěli většími částkami,“ uvedla Štěpančíková.

Nakládka v Červeném Kostelci skončila ve tři v noci a už brzo ráno kamion přijel do Brna. Tam se zaplnil dalším materiálem a vyrazil na dlouhou cestu.

Nejprve do Hamburku a následně lodí do Indie. Tam si ji přeberou zástupci organizace s názvem Misionářky milosrdenství, kterou v roce 1948 zakládala Matka Tereza.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme