Obliba bezkontaktních karet roste. Bez ohledu na rizika dluhových pastí

Češi stále častěji platí bezkontaktními kartami. Vlastní jich přes 10 milionů a používají je při každém třetím nákupu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezkontaktní platební karta

Bezkontaktní platební karta | Foto: Kateřina Křenová

Banky nabízejí bezkontaktní technologii jak u debetních, tak i u kreditních karet. Důvodem je snaha snížit počet výběrů z bankomatů a také podpoření častějšího placení u obchodníků, a to i menších částek.

Aktuální průměrná výše platby je 400 korun, tedy asi o půlku menší než klasickou kontaktní kartou. Má to ale i svoje nevýhody.

Podle průzkumu karetních společností totiž lidé, kteří nemusí sáhnout do peněženky pro hotovost, utrácí mnohonásobně víc. Pokud je navíc bezkontaktní karta kreditní, hrozí i větší riziko, že člověk spadne do dluhové pasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí oblibě bezkontaktních karet mluvila Zuzana Švejdová

Bezkontaktní kartu mohou nyní lidé používat bezkontaktní kartu téměř všude - například v hotelích, restauracích, kavárnách, výjimkou ale nejsou ani trafiky, kina, rychlá občerstvení nebo třeba i dopravní prostředky.

Platební terminály chybí spíše v menších obchodech, jako jsou pekárny nebo třeba řeznictví. Obchodníci totiž musí za provozování terminálu platit, a proto se jim v případě menších útrat zákazníků provoz nevyplatí.

Bezkontaktní je dokonce každý druhý terminál v Česku. V tomto ohledu je Česko jednou z nejvyspělejších evropských zemí.

Do popředí se derou tzv. bezkontaktní nálepky

Novinkou jsou takzvané bezkontaktní nálepky, které v Česku už klientům nabízí dokonce pět bank. Nálepku si lidé můžou přilepit třeba na mobilní telefon, klíče nebo peněženku a využívat ji úplně stejně jako bezkontaktní kartu.

Bezkontaktní platba trvá v průměru jen pět vteřin, platba klasickou kartou nebo hotovostí až šestkrát déle. Pro banky je to samozřejmě skvělý marketingový tah. Zákazníkům navíc nabízí i výběr vlastního designu karty.

Další novinkou je, že od příštího roku by se v Česku měl objevit první bezkontaktní bankomat. Na zavedení teď pracují skoro všechny velké české bankovní domy.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme