Společnosti O2 klesly v prvním pololetí výnosy o 9 procent

Společnosti O2, která je největší tuzemskou telekomunikační firmou, klesl v prvním pololetí provozní zisk o 12 procent na 7,6 miliardy korun. Výnosy měla nižší téměř o 9 procent, dosáhly 21,8 miliardy korun. Podobný výsledek analytici kvůli zhoršeným podmínkám podnikání v telekomunikacích očekávali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

„Klesají ceny služeb, a tím pádem i útrata na jednoho zákazníka. Na druhou stranu se O2 poměrně dobře daří snižovat náklady, a proto dnešní výsledky mírně překonaly očekávání a dají se hodnotit lehce pozitivně,“ říká analytik Komerční banky Josef Němý.

Firma O2 má nového většinového vlastníka, investiční skupinu PPF, která se snaží snižovat náklady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky hospodaření O2 rozebrala na Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

„Tam je zřejmé, že společnost šetří na všech úrovních. Asi bych nejvíc vypíchl snahy společnosti ušetřit na marketingových a prodejních nákladech, kde bylo ušetřeno 32 procent oproti minulému roku, což považuji za velmi solidní výsledek,“ myslí si Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky.

Kvůli stagnaci ekonomiky šetřili i zákazníci telekomunikačních firem a méně utráceli. Zároveň operátoři přecházeli na nové tarify.

„Což v případě O2 už se podařilo úplně zkompletovat. Tam v podstatě všichni tarifní zákazníci už nyní přešli na nové tarify a to vedlo na celém trhu k poklesu cen za účtované služby, a tím pádem i k poklesu výnosů z celých mobilních segmentů,“ připomíná Josef Němý z Komerční banky.

O2 má v České republice přes 5 milionů klientů. Patří jí také slovenská O2, která má na Slovensku více než 1,5 milionu zákazníků. Její výnosy a zisk naopak rostly.

Celkově výsledky O2 obchodníci ohodnotili jako velice dobré. Navíc se všeobecně předpokládá, že v budoucnosti se firmě bude dařit lépe. Investoři nakupují její akcie a jejich cena roste téměř o 5 procent.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme