V Rusku se rozlosuje VTB liga, soupeře se dozví i basketbalisté Nymburka

V Moskvě se rozlosuje nový ročník VTB ligy. Na losování se těší i český mistr z Nymburka, který si vedle ruských týmů, v čele s obhájcem titulu CSKA Moskva fungujícím s rozpočtem 43 miliónů euro, bude ale připadat jako chudá česká Popelka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luxusní parník River Palace hostí v Moskvě představitele VTB ligy. Vyjíždí z kotviště Kiev Train Station.jpg

Luxusní parník River Palace hostí v Moskvě představitele VTB ligy. Vyjíždí z kotviště Kiev Train Station.jpg | Foto: Michal Jurman

Kolem hudbou dunícího nábřeží řeky Moskvy projíždí do ranních nedělních hodin ve zběsilém tempu jedno taxi za druhým a většina z nich spěchá až k hotelu Ritz do nejtěsnější blízkosti Kremlu.

Právě zde jsou ubytování představitelé všech 20 klubů, které budou dnes na honosném parníku River Palace v hlavní roli slavnostního losování nového ročníku VTB ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po Eurolize je VTB liga druhou nejlepší soutěží v Evropě, s ACB už tak nastejno, přirovnává nymburský Vojtěch Hruban

„Los VTB ligy patří mezi nejatraktivnější, které jsem kdy zažil. Pověstná ruská okázalost je tady vidět. Každý rok se rád nechávám překvapit, co ruští kolegové vymyslí,“ říká výkonný ředitel nymburského klubu Ondřej Šimeček.

Ten už je zvyklý na to, že i když je VTB liga soutěží mezinárodní, prim v ní hrají hlavně ruské týmy a dá se říct i ruské peníze.

„Tým na prvním místě si přijde na 350 000 euro,“ přibližuje odměnu pro letošního vítěze bývalý český hráč NBA a dnes člen právě managementu VTB ligy Jiří Zídek.

Částka necelých devíti miliónu českých korun je ale jen drobnými pro největší ruské týmy, jakými jsou Kazaň nebo moskevské CSKA a Chimki.

Pozitivní ale jen, že své astronomické rozpočty dokážou tyto kluby přetavit i ve sportovní kvalitu, což z celé soutěže udělalo během krátké historie psané od roku 2009, jednu z nejlepších lig v Evropě.

Nechci Novgorod a Krasnojarsk, říká Jiří Welsch před losem VTB ligy

Číst článek

„Podle mého názoru je to po Eurolize druhá nejlepší soutěž v Evropě, s ACB už tak nastejno,“ přirovnává nymburský Vojtěch Hruban VTB ligu i ke slavné španělské soutěži.

Za úspěchem a kvalitou ligy, ve které loni skončil Nymburk na 8. příčce základní skupiny, stojí hlavně její prezident Sergej Ivanov.

„Basketbal ve volném čase dlouhou dobu hrál a je mu nakloněn. Je to velice důležitá politická figura v Rusku. Pro VTB ligu je velice důležitý,“ říká Jiří Zídek o muži, který by měl podle kuloárních informací dnes ještě před losem oznámit dobrovolný odchod z funkce.

Tedy dá se říci odchod na vrcholu. Pokud k tomu dojde, je jasné, že VTB liga vstoupí s novým vedením do nové éry, která ale rozhodně nebude chtít být érou horší. A ruské peníze jí v tom budou jistě i nadále výrazně pomáhat.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme