Chomutovu došla trpělivost se zloději kovů. Lidem chce zakázat prodej šrotu do sběren

Chystaná vyhláška má v Chomutově znemožnit obyvatelům prodej kovového šrotu do sběrných surovin. Město tak chce bojovat proti sběračům kovů, kteří krádežemi kanálů nebo plotů způsobují škody na obecním i soukromém majetku. Některým obyvatelům města se ale vyhláška nelíbí a výhrady má i ministerstvo vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů | Foto: Jan Beneš

„Veškeré plechové, kovové zařízení z hrobů mizí. Rámečky z okýnek, zmizí i urny, to je asi to nejhorší. Ztrácí se nám kohoutky, nikdy jsme je nesundávali. Vloni nám všechny sebrali, takže asi padesát ventilů odnesli do šrotu,“ popsal správce městského hřbitova v Chomutově Stanislav Drexler, co často kradou sběrači kovů.

Chomutovu už proto dochází s takzvanými šroťáky trpělivost. Připravuje vyhlášku, která by obyvatelům města přikázala odevzdávat kovový šrot jen do sběrných dvorů. Prodej kovového odpadu do sběren chce fyzickým osobám magistrát zakázat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané chomutovské vyhlášce natáčel reportér Jan Beneš

„Sortiment jako kovy a papír jsou podřazeny pod komunální odpad a jejich likvidace u osob fyzických, nepodnikajících, bude podléhat pravidlům nakládání s komunálním odpadem, to znamená na místa k tomu určená obecně závaznou vyhláškou,“ vysvětluje primátor Chomutova z ČSSD Jan Mareš.

To se ale nelíbí například Honzovi, který má v Chomutově dům se zahradou a na něm kromě plechových barelů i starou vanu.

Chtěl ji časem zpeněžit ve sběrně surovin, namísto toho by musel zdarma vanu odevzdat ve sběrném dvoře.

„Podle mě je to blbost, protože jestli někdo vyprodukuje sám sobě nějaký odpad, má zahradu, starou vanu a chce ji prostě zlikvidovat, tak jí odveze někam a oni mu jí nevykoupí? Vezme si to město, město to odevzdá a dostane z toho prachy. Ať je to stovka nebo dvě… Jestliže je to moje, tak si to chci odevzdat,“ rozčiluje se.

Město se ale hájí, že lidé budou mít na prodej kovového odpadu čas do konce roku. Obyvatelé by navíc mohli platit méně za svoz komunálního odpadu, protože město odevzdá víc vytříděného kovu.

Sběrné suroviny - hromada šrotu rozřezaná na kusy a připravená k odvozu do slévárny | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Občané tímto také separují odpad, tak by mělo dojít ke snížení poplatku za odpad pro občany, protože se taky započítává do ročního poplatku,“ dodává Mareš.

O podobné vyhlášky se pokouší také některá města na severní Moravě a naráží na odpor ministerstva vnitra, které tvrdí, že obce nemohou přikazovat obyvatelům, jak mají nakládat s kovovým šrotem.

„Komunálním odpadem se odpad nebo ta věc, kterou tam vezete, stává ve chvíli, kdy to odložíte na to místo, které patří městu. Takže do té doby město nemůže nikomu přikazovat, co s tím odpadem bude dělat. To by bylo v rozporu se zákony,“ konstatuje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Chomutov si je vědom toho, že o platnosti vyhlášky může na konec rozhodovat i Ústavní soud. Přesto se ji chystá předložit v září zastupitelům. Pokud ji schválí, platit by měla od ledna 2015.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme