S medailovými ambicemi odjíždí junioři na atletické MS do amerického Eugene

Čeští atleti chtějí po šesti letech přivézt medaili z juniorského mistrovství světa. Šampionát začne v americkém Eugene v úterý a hned v prvních dvou dnech se představí největší naděje české výpravy - chodkyně Anežka Drahotová a desetibojař Jiří Sýkora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Dvořák

Tomáš Dvořák | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Jeden z největších tuzemských sportovních talentů - osmnáctiletá Anežka Drahotová - se do povědomí atletických fanoušků dostala už v loňském roce.

Na dvacetikilometrové trati vybojovala mezi ženami na světovém šampionátu v Moskvě sedmé místo a k tomu se stala ještě juniorskou mistryní Evropy na chodecké desítce. A stejná trať ji čeká i ve středu v Eugene.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bude se závodit v extrémních podmínkách, protože tam panuje neskutečné vedro, říká před mistrovstvím světa juniorů Tomáš Dvořák

„Bude tam mít konkurenci minimálně v čínských závodnicích. Věřím, že se s nimi popasuje, i když se bude závodit v extrémních podmínkách, protože tam panuje neskutečné vedro,“ přibližuje podmínky šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák.

Anežka Drahotová je ale na velkou zátěž zvyklá, vždyť na konci června si a republikovém šampionátu v cyklistice dojela pro stříbro a bronz mezi ženami.

Nominační kritéria splnilo 23 atletů

Několik disciplín, ale přeci jen atletických kombinuje desetibojař Jiří Sýkora. Ten letos překonal hranici osmi tisíc bodů a zároveň i 23 let starý rekord Tomáše Dvořáka. A v letošních světových tabulkách je dokonce na prvním místě.

Od něj si reprezentační šéftrenér také hodně slibuje, ale mimo to ho těší, že se na šampionát nominovalo dohromady 23 českých atletů.

„Musím říct, že to je výborné číslo, protože když jsem stavěl výkonnostní kritéria na juniorský šampionát, tak limity odpovídaly tomu, že se akce koná dost daleko a je finančně hodně náročná,“ říká trojnásobný mistr světa v desetiboji.

Kromě pro Středoevropany nezvyklých klimatických podmínek, se Češi musí vypořádat i s devítihodinovým časovým posunem.

„Ti, kteří startují v úvodu šampionátu, odcestovali tak, aby v dějišti byli deset dní před šampionátem,“ podotýká Tomáš Dvořák, že se mladí atleti se vším vypořádají a jejich výkony budou přinejmenším na hranici osobních rekordů.

MS juniorů slibuje výjimečné výkony

A stejně jako na posledních šampionátech můžeme očekávat i výjimečné výkony nejlepších světových juniorů.

„Fanda atletiky, který to alespoň trošku sleduje, tak musí v mnoha případech valit oči. Nepamatuji si moc šampionátů, kde by prostě výkony těch prvních a za nimi následujících opravdu tolik netřískaly do očí,“ dodává Tomáš Dvořák.

A jeho slova potvrzuje i fakt, že někteří juniorští mistři světa z posledního šampionátu, se radovali z medaile i na olympijských hrách v Londýně. Jako například oštěpař Walcott, čtvrtkař Santos nebo půlkař Amos.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme