Série požárů straší včelaře. Na Olomoucku v posledních týdnech shořelo několik úlů

Na Olomoucku řádí podle hasičů žhář nebo skupina žhářů. Odnáší to posedy nebo včelíny, v posledních týdnech jich shořelo několik. Hasiči likvidovali požáry v různých částech regionu. Většinou to bylo na odlehlých místech, proto k případům nejsou žádní svědci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Půl století byl v Bělkovickém údolí včelí úl, žhář ho zničil

Půl století byl v Bělkovickém údolí včelí úl, žhář ho zničil | Foto: Ivo Opletal

Ze včelína, který stál v Bělkovickém údolí půl století, zbylo jen spáleniště. O deset včelstev přišel kamarád Pavla Matlase. Pro šéfa olomouckých včelařů je nepochopitelné, že úly zapálil někdo úmyslně.

Škody jdou v tomto případě do tisíců a desítky hodin práce navíc vyzní do ztracena.

„Samozřejmě je to jednak materiální ztráta, a jednak také duševní, protože včelař s těmi včelkami žije celý život. Když přijde k hořícímu včelínu, nedokážu si představit, jak to zvládl,“ říká Matlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na požáry včelích úlů na Olomoucku se zaměřil reportér Ivo Opletal

Na Olomoucku nejde o ojedinělý případ. Podobných požárů likvidovali hasiči v poslední době několik. Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka jde o nebývale vysoký počet.

„Právě v okrese Olomouc za poslední dva měsíce je to extrémní nárůst, je to fenomén,“ uvádí Hošák.

Naposledy hasiči zasahovali o víkendu u požáru posedu nedaleko Bělkovic. Stejně jako v předchozích případech se jedná o odlehlé místo a nejsou žádní svědci.

„V tomhle případě, kde není žádný možný iniciátor – elektrické vedení či bouřka, která by to dokázala zapálit, lze vyloučit jakékoli jiné než úmyslné založení požáru,“ upřesňuje Hošák.

Série požárů straší myslivce a včelaře, protože škody jsou poměrně vysoké. Podle krajské mluvčí policie Marie Štrbákové je škoda většinou do deseti tisíc korun, pouze v jednom případě, kdy shořel se včelínem i posed, se škoda vyšplhala na 50 tisíc korun.

Kriminalisté zatím žádného žháře nebo skupinu žhářů nedopadli. Údajně prověřují také vzájemnou souvislost mezi případy.

Naposledy zasahovali hasiči při požáru posedu nedaleko Bělkovic | Foto: Ivo Opletal

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme