Dva Palestinci podezřelí z vraždy židovských mladíků jsou stále na útěku

Konflikt mezi izraelskou armádou a Hamásem trvá už přes tři týdny. Izrael mluví o své ofenzivě v Gaze jako o odvetě za raketové útoky. Cílem operace má být zničení vojenské infrastruktury palestinského hnutí. Ke konfliktu v Gaze ale vedly události, na které se už pozapomnělo. Z vraždy tří židovských osadníků nedaleko Hebronu na palestinském Západním břehu totiž obvinil izraelský premiér Benjamin Netanjahu právě hnutí Hamás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poté, co byl Kavásimí obviněn z vraždy tří židovských osadníků, zničila izraelská armáda rodinný dům trhavinou

Poté, co byl Kavásimí obviněn z vraždy tří židovských osadníků, zničila izraelská armáda rodinný dům trhavinou | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

1. července zveřejnila izraelská bezpečnost nahrávku telefonního hovoru. Je na ní slyšet jeden z mladých židovských osadníků, jak volá na nouzovou linku o pomoc. Mladík tichým hlasem říká, že ho unesli, pak jsou slyšet hlasy únosců a střelba.

Už z telefonátu bylo policii od začátku jasné, že trojici studentů z osad zavraždili okamžitě po únosu. Přesto živil izraelský premiér v příbuzných ještě přes dva týdny naději.

„Děláme všechno proto, abychom tři unesené mladíky vrátili rodinám zpět. Unesl je Hamás, o tom absolutně nepochybujeme, je to naprosto jasné,“ oznámil Netanjahu krátce po zmizení mladých osadníků. Dodal, že Hamás bude za únos pykat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Hebronu přiblížil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Podle všeho přitom palestinské hnutí nemělo s případem nic společného. Také oficiální izraelská místa se vyjadřují vyhýbavě.

„Nedokážu říci, jestli pachatelé jednali na přímý příkaz vedení Hamásu, nebo jestli to bylo jejich vlastní rozhodnutí učiněné na místě. Víme ale, že byli členy Hamásu,“ sděluje mluvčí izraelské armády Liby Weissová.

Izraelští vyšetřovatelé mají spadeno na dva podezřelé – Ámira Abú Íšu a Marvána Kavásimího. Klan Kavásimí z Hebronu je přitom známý svými násilnými činy, které často odporovaly politickým zájmům Hamásu.

"Osadníci mi zabrali půdu"

V Hebronu je poslední den islámského svátku Íd al-Fitr, obchody jsou zavřené a na ulicích plno dětí. Palestinský taxikář Nádir zastavuje u pobořeného rodinného domu jednoho z podezřelých, Marvána Kavásimího.

Izraelští vojáci dům poškodili výbušninou. „Ještě se neví, není potvrzené, že je zabili. Mohlo se jim stát něco jiného. Ale možné to je, třeba je opravdu zavraždili. Neříkám, že to tak nemohlo být. Ale i kdyby majitel domu zabil ty tři osadníky, tak proč by to měli odskákat jeho příbuzní, jeho děti?“ kroutí hlavou Nádir.

Ibráhímova mešita v Hebronu | Foto: Štěpán Macháček

Mohutné nasazení izraelských vojáků v Hebronu při pátrání po unesených osadnících už je minulostí, dvojice podezřelých ale stále uniká.

„Přeci existuje důkazní procedura, vzorky DNA a hlavně soudy. Tak ať mu dokážou, že to udělal, a ať ho odsoudí. Představ si, že ty uděláš nějaký problém. Copak se kvůli tomu někdo vrhne na celou Českou republiku?“ nesouhlasí Nádir s házením viny na Hamás a s následnými operacemi v Gaze.

Izraelskou armádu posílí dalších 16 tisíc záložníků, operace v Gaze se zřejmě rozšíří

Číst článek

Únos židovských osadníků jako takový mu ale proti mysli není. „Pokud já unesu osadníka, tak je to v pořádku. Protože osadníci mi zabrali půdu. Žádný osadník pro mě není civilistou, to ti řeknu naprosto otevřeně. Všichni tihle židovští osadníci jsou pro mě vojáci, protože okupují moje pozemky,“ přiznává hebronský taxikář.

Pro Palestince je rozšiřování židovských osad na jejich území palčivým problémem. Nádir nasedá do své škodovky a odjíždí. Jen tak mimochodem vzpomíná, jak šťastně se podle něj před 20 lety vyrovnali Češi a Slováci.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme