Týmy si na Tour vozí vlastní pojízdné kuchyně. V Tinkoff-Saxo jezdí na jehněčí

Velký úspěch se skládá z důležitých maličkostí. Dokonale to pochopily i cyklistické týmy a v boji o vítězství na Tour de France neponechávají nic náhodě. Nejde jen o trénink a strategii, ale i o materiál a zázemí. Nejen módou, ale podstatným prvkem se stali kuchaři, kuchařky, a to ideálně se svou vlastní mobilní kuchyní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion alias pojízdná kuchyně cyklistického týmu Tinkoff-Saxo

Kamion alias pojízdná kuchyně cyklistického týmu Tinkoff-Saxo | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco pyrenejský venkov je zahalen do vůně levandule, z kamionu stáje Tinkoff-Saxo se šíří nezvyklý hluk. Uvnitř mobilní kuchyně, která je stejně jako vzduch za dveřmi plná příjemného aroma, šéfkuchařka týmu Hannah Grantová popisuje, co že to voní v jejím království.

Zajistit až 8000 kalorií, takový je úkol pojízdných kuchyní na Tour de France

Číst článek

„Zrovna tam máme jehněčí. To je to, co teď cítíš. A tady je šťáva z něj. A taky z kuřete a je tam hodně zeleniny a červeného vína. Svařujeme to a bude z toho omáčka na to jehněčí. A tady se nám dělá cibule a ještě máme nějakou rýži,“ popisuje Hannah Grantová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Recepty z kuchyně týmu Tinkoff-Saxo ochutnal reportér Tomáš Kohout

„S tou cibulí je tam anýz a čerstvý tymián. Jen aby to dostalo chuť. Dusíme to ve vlastní šťávě. A pak zkaramelizujeme na povrchu, aby to mělo sladkou chuť,“ doplňuje usměvavá Hannah.

Klasickou, často monotónní stravu profesionálních cyklistů se Hannah Grantová snaží pokaždé nějak obohatit. A když nápady dojdou, vždycky tu jsou vyzkoušené jistoty jako boloňské špagety či lasagne. „To je pro dny, když jsme utahaní nebo máme málo času. Zkrátka vytáhneme klasiky,“ vysvětluje.

Anebo svým kuchařům poradí sami cyklisté. Polák Rafal Majka si umění Hannah a Runeho pochvaluje, ale jako strávník nevybočuje z průměru, je na sladké.

Hannah Grantová a Rune Kristensen mají na starost jídelníček stáje Tinkoff-Saxo | Foto: Tomáš Kohout

„Určitě, určitě! Naše kuchařka umí skvělé tiramisu. A to je něco, co mám fakt rád. Bydlím v Itálii, takže to je něco pro mě. Hlavně jako dobrý dezert,“ libuje si Majka, vítěz dvou etap na letošní Tour.

Sportovní ředitel Philippe Mauduit je pro změnu Francouz, ale prý sní všechno. Říká, že má to štěstí, že kam se vrtne na závody, tam má Hannah s její kuchyní.

„Je to pro nás velmi důležité, protože můžeme kontrolovat, co mají kluci na talíři. Je to Tour, každý den cestujete, jste v jiném hotelu. A nevíte, jak to jídlo dělají, odkud berou suroviny. Ale s tímhle kamionem máme s Hannah a Runeho, kteří každý den nakupují čerstvé věci a vaří je klukům,“ chválí Mauduit osvědčený tým kuchařů.

Hannah Grantová, stejně jako další kuchaři, kteří vaří cyklistům na Tour de France, svá jídla fotí, chlubí se jimi na sociálních sítích a sami se tím i inspirují. Chcete-li její výtvory ochutnat alespoň na oko, navštivte twitterový účet Hannah Grantové @dailystews.

Tomáš Kohout, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme