Sankce Evropské unie proti Rusku negativně ovlivní i Česko, tvrdí jejich kritici

Česká republika podporuje sadu opatření vyhlášenou Evropskou unií proti Rusku. Opatření mají vstoupit v platnost od zítřka. Odborníci ale varují, že sankce dopadnou tvrdě i na české firmy. Z opozice naopak zaznívají názory, že kabinet by měl být smělejší a neměl by se na případné domácí ekonomické dopady sankcí tolik ohlížet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obráběcí stroje čekají na obsluhu

Obráběcí stroje čekají na obsluhu | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že se vláda bude snažit najít takovou podobu protiruských sankcí, která by co nejméně zasáhla fungování republiky, zejména českého finančního sektoru a české armády.

Jan Mládek z ČSSD už dřív upozornil na to, že sankce, které zasáhnou obchod se zbraněmi, se dotknou spíš dovozu než vývozu. Třeba při opravě vrtulníků.

„Pokud nebudou dostávat součástky na ruské vrtulníky, které u nás létají, tak nebudou létat,“ upozornil Mládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných dopadech sankcí hovořili prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek a bývalý diplomat a odborník na Rusko Vladimír Votápek

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu potvrzuje, že sankce tolik nepoškodí výrobu zbraní, ale civilní strojírenské výrobky, které se můžou použít pro vojenské účely. Třeba obráběcí stroje nebo motory po letecké modeláře.

Obchod s Ruskem v oblasti vojenského materiálu je podle prezidenta Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka minimální.

„Netvoří ani dvě procenta z celého našeho ročního exportu. V rámci celé Evropské unie je to ještě nižší číslo. Vyčnívá z toho pouze Francie a Německo,“ upřesnil Hynek.

EU uvalí sankce na blízké spolupracovníky ruského prezidenta Putina

Číst článek

Více podle něj sankce dopadnou na oblast takzvaných duálních technologií, tedy využitelných ve vojenském i civilním sektoru. EU připravila seznam s 300 stránkami takových produktů.

„Jsou to především chemikálie, strojírenské výrobky jako letecké modely a obráběcí stroje,“ dodal Hynek.

Rusko ústy ministra zahraničí dosud tvrdilo, že na sankce doplatí jen západní firmy. Podle bývalého diplomata a odborníka na Rusko Vladimíra Votápka se zřejmě jako první dostanou do problémů ruské banky, které budou mít ztížený přístup k dlouhodobým úvěrům na západních trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech sankcí na české podniky mluvili na Radiožurnálu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a šéf ČMKOS Josef Středula

Dopady budou mít sankce i na energetiku či zbrojní průmysl. „Francie si prosadila, že se nebudou týkat již uzavřených kontraktů. Nástup účinku sankcí tak bude s určitým zpožděním,“ domnívá se Votápek.

Podle Hynka sankce v oblasti vojenského průmyslu vůbec nijak nedopadnou. „Rusko je třetí největší exportér zbraní na světě. Je naprosto soběstačné,“ vysvětlil Hynek.

Nedodávání produktů podle něj fungovalo v minulém století. Dnes už žádný stát nevyrábí produkty, které nejdou koupit jinde ve světě.

Sankce na chemii, motory pro letecké modely či obráběcí stroje

V oblasti duálních technologií podle něj místo po nedodaných českých produktech okamžitě obsadí asijské firmy. „Japonci dodají obráběcí stroje, Jihokorejci motory pro letecké modely, chemikálie se koupí třeba z Indie,“ uvedl prezident asociace.

Problém bude i po skončení sankcí. „Až se odblokují, už nikdy na ruský trh nevstoupíme, protože asijské firmy ho nepustí,“ dodal Hynek.

České firmy tak přijdou o zakázky. Podle Hynka jsou v Česku i firmy navázané na ruský trh ze 70 či 80 procent. „Pokud ty sankce přijdou ze dne na den, nedokážu si představit, že firmy například s 1500 zaměstnanci okamžitě nahradí výpadek v tržbách,“ uvedl.

Americké sankce vůči Moskvě 'odstřihly' od kapitálových trhů tři ruské banky

Číst článek

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák rozhodnutí o uvalení sankcí respektuje, i když na řadu firem, například ze Svazu strojírenské technologie, budou mít značné dopady.

„My ctíme, nejenom náš svaz, věřím, že drtivá část našich svazů a firem, že politicko-bezpečnostní situace a krize je důležitější než případné dopady do ekonomiky,“ řekl Hanák.

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula varuje před dopady sankcí na konkrétní české firmy a zaměstnance.

„Budeme se ptát vlády, tak jako jsem se zeptal teď na tripartitě, a vyzval jsem je k tomu, aby přišli i s opatřeními na podporu těch osob a zaměstnavatelů, kteří takto mohou být postiženi,“ uvedl Středula.

Rusko sice oficiálně žádné protisankce oficiálně nezavede, ale už ohlásilo omezení dovozu ovoce z Polska. Úředně uváděným důvodem jsou problémy s jeho certifikací.

Podle opozice by EU měla přitvrdit

Podle opozice jsou ale sankce EU proti Rusku příliš slabé. Třeba podle TOP 09 by měla Rada Evropy zvážit vyloučení Ruska.

„Doufám, že budou stačit. Když nebudou stačit, tak musí být přísnější,“ komentoval sankce předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Předseda ODS Petr Fiala se nechal slyšet, že by se česká vláda na hospodářské dopady sankcí neměla tolik ohlížet.

Petr Dudek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme