Američtí republikáni v Kongresu chtějí žalovat prezidenta Baracka Obamu

Americká Sněmovna reprezentantů otevřela cestu k bezprecedentnímu kroku. S pomocí republikánských zákonodárců schválila rezoluci umožňující žalovat prezidenta Baracka Obamu. Podle republikánů překračoval ústavní pravomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama promluvil o situaci na Ukrajině

Americký prezident Barack Obama promluvil o situaci na Ukrajině | Zdroj: Reuters

Republikánští kongresmani přehlasovali demokraty poměrem 225 ku 201 hlasu. Sněmovna reprezentantů tak může začít během letní pauzy dávat dohromady podklady k žalobě.

Republikánští kongresmani prezidenta obviňují z překročení pravomocí během prosazování zákona o všeobecné zdravotní péči, známého jako Obamacare, kdy údajně nezákonně obešel Kongres.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané žalobě republikánů na prezidenta Obamu mluvila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Podle amerických médií je to vůbec poprvé, kdy se zákonodárci rozhodli pohnat hlavu státu k soudu. Obamova administrativa nicméně nečelí žalobě poprvé. Jeden republikánský senátor ji dal letos k soudu právě za zákon o zdravotní péči. Soud před měsícem shodil žalobu se stolu.

Barack Obama připravovanou žalobu odmítl s tím, že jde o politickou show. Už v úterý vyzval republikánské zákonodárce, aby „přestali jenom nenávidět a začali se podílet na nějaké konstruktivní činnosti“. Podobně reaguje celá Demokratická strana.

Komentátoři mluví o pokrytectví

Za pravdu demokratům přitom dávají i mnozí političtí komentátoři, a to nejen ti, kteří se stranou sympatizují. Řada z nich označuje snahu republikánů za divadlo, a hlavně za mrhání penězi daňových poplatníků na úkor debaty o zásadních zákonech.

Mnozí připomínají, že republikánská kritika prezidentových exekutivních nařízení je mírně pokrytecká, protože Barack Obama jich zatím použil 183, zatímco jeho republikánský předchůdce George Bush 291.

Republikáni a demokraté se chystají na listopadové kongresové volby, které rozhodnou o rozložení politických sil na příští dva roky. Kampaň zanedlouho vstoupí do vrcholné fáze a na politické debatě to začíná být znát.

Lenka Kabrhelová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme