Skanzen lidových staveb v Kouřimi se na víc než rok uzavírá

Ve skanzenu v Kouřimi na Kolínsku končí návštěvnická sezóna. Nezvykle krátká byla tentokrát kvůli dlouho plánované dostavbě muzea v přírodě. Poslední možnost prohlédnout si muzejní památky lidové architektury před chystaným rozšířením areálu mají návštěvníci a turisté právě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skanzen v Kouřimi

Skanzen v Kouřimi | Foto: Petr Jindra

Od zítřka už budou brány skanzenu zavřené zhruba na rok. Přesný termín otevření závisí na postupu prací. Kolínské regionální muzeum, které skanzen spravuje, původně plánovalo dostavbu alespoň za částečného provozu.

„Projekt dostavby se týká úplně celého areálu, takže stavební místa není možné oddělit. Zároveň projekt zahrnuje i zřízení nových komunikací, různých technických sítí a podobně,“ vysvětluje ředitel Vladimír Rišlink, proč se nakonec areál zcela uzavře.

Plánované rozšíření celý kouřimský skanzen zásadně přemění. V areálu teď stojí devět objektů lidové architektury z různých koutů středních, východních a severních Čech. V budoucnu jich má být dokonce třicet.

Práce vyjdou na 80 milionů korun

Aktuální investice počítá s dostavbou osmi nových větších objektů, moderní vstupní budovou do areálu a menšími sakrálními památkami, jako je například kaple nebo mariánský sloup.

„Asi nejrozlehlejší usedlost se bude skládat z rekonstrukce dnes už zaniklého objektu chalupy z Masojed u Českého Brodu, která byla zcela výjimečnou památkou lidové architektury,“ popisuje Rišlink.

„Tu bude doplňovat ještě rekonstrukce výměnku z Krchlep u Nymburka a několik dalších hospodářských objektů,“ dodává.

Práce mají stát přibližně 80 milionů korun. Cena je nakonec o nějakých 25 milionů nižší, než se původně počítalo. Většinu investice pokryje evropská dotace.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi se znovu otevře v druhé polovině příštího roku. Přesný termín není zatím známý. Oblíbené oslavy adventu a Vánoc by se za rok v kouřimském skanzenu měly stihnout.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme