Západní Afrika se snaží razantními opatřeními zabránit šíření eboly, Libérie zavřela školy

Západoafrická Libérie uzavřela všechny školy ve snaze zastavit šíření smrtelné eboly. Vybrané komunity se kvůli tomu také ocitnou v karanténě, na kterou má dohlížet armáda. Letošní epidemie eboly zasáhla od února tři státy kolem Guinejského zálivu a je zatím nejvážnější ve známé historii. Počet obětí se blíží sedmi stovkám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Tato epidemie je neobvyklá tím, že zasahuje tři země a taky několik různých oblastí v každé z nich. Proto je před námi velká logistická výzva. Musíme identifikovat nemocné, dostat je do izolace a zjistit jejich veškeré kontakty,“ upozorňuje doktor Stephen Monroe.

V rozhovoru se stanicí BBC přirovnal boj s virovým onemocněním k maratonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šíření eboly v západní Africe hovořil epidemiolog Rastislav Maďar

Liberijská prezidentka Ellen Johnson Sirleafová vyhlásila zítřek volným dnem, který bude zasvěcený dezinfekci veřejných zařízení. Všechny úřady také na celý měsíc omezí provoz.

Pohotovost kvůli ohrožení veřejného zdraví vyhlásila i sousední Sierra Leone, kde je nahlášených 454 případů onemocnění. Opatření budou v zemi trvat zpočátku 60 až 90 dní. Ohniska nemoci budou v karanténě.

Prezident Ernest Koroma podle agentury Reuters oznámil, že ruší příští týden cestu do Washingtonu na summit USA-Afrika. Místo toho chce uspořádat mimořádné zasedání s regionálními lídry v Guineji.

Americká organizace Peace Corps kvůli šíření eboly stahuje ze západní Afriky přes tři stovky zdravotnických dobrovolníků, dva z nich byli v kontaktu s obětí nemoci, a teď jsou proto v izolaci.

„Nejhorší na té epidemii je to, že dosud byla ebola limitovaná na vesnické oblasti. Oblast se uzavřela a po uplynutí maximální inkubační doby se už nevyskytovaly žádné další případy. Teď je nejvíc případů na předměstích velkých měst,“ říká epidemiolog Rastislav Maďar.

Ebola (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Za přirozené nositele eboly jsou považovaní netopýři, mezi lidmi se nemoc šíří přes tělní tekutiny a jen v tropických oblastech.

Ebola zasahuje nervový systém, projevuje se krvácením, zvracením i vysokou horečkou. Léky mohou mírnit projevy viru, většina nakažených ale umírá.

Epidemiolog Maďar pochybuje o tom, že by se ebola mohla rozšířit i do vyspělých zemí. „Evropské země i jiné vyspělé země mají mechanismy ochrany,“ vysvětlil.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme