Zemědělcům na Vysočině se prodraží cesta na pole. SŽDC ruší železniční přejezdy

Rušení starých železničních přejezdů trápí zemědělce na Vysočině. Často kvůli nim musí na pole najet i desítky kilometrů navíc za jediný den. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) argumentuje tím, že údržba málo využívaných přejezdů je příliš drahá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční přejezd, oprava

Železniční přejezd, oprava | Foto: Olga Štrejbarová

Starý přejezd v Batelově je právě v obležení dělníků, kteří ho za provozu mění v přechod pro chodce. Jiné využití by podle nezávislého starosty Batelova Jiřího Doležala bylo příliš drahé.

„Nachází se v oblouku, jezdila na něj těžká doprava a ničil se,“ říká. Nicméně souhlasí s tím, že jsou rušením přejezdů na zemědělce kladeny vyšší nároky:

Přehrát

00:00 / 00:00

V Batelově natáčela redaktorka Olga Štrejbarová

„Mají kolem čtyři až pěti kilometrů na objížďce, aby se dostali na pole. Objekt zemědělců je na jedné straně a pole na druhé za přejezdem.“

„Objíždíme všechno, nafta je drahá, čas je drahý. Tady máme JZD, a když to vozíme odsud, tak musíme všechno objíždět. Takové tři kilometry třeba taky patnáctkrát za den,“ popisuje objízdnou trasu zemědělec Josef.

Podobné problémy řeší při rušení přejezdu většina obcí v Česku. Správě železniční dopravní cesty se nákladná údržba nevyplatí a zemědělcům následné zrušení přejezdu prodraží.

Zemědělec, zemědělci | Foto: Olga Štrejbarová

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme