V Brně parkují kamiony i na sídlišti. Místním se to nelíbí

Řidiči kamionů v Brně řeší svérázně problém, kam svá vozidla - třeba na víkend - odstavit. Na parkoviště změnili pravý pruh čtyřproudé silnice, která obkružuje sídliště na Lesné. Z pohledu zákona je všechno v pořádku, místním lidem se to ale nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sídlišti Lesná v Brně parkují kamiony /ilustrační foto/

Na sídlišti Lesná v Brně parkují kamiony /ilustrační foto/ | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

„Při výjezdu z mé ulice je špatný výhled, většinou po levé straně, někdy i po pravé tady několik kamionů neustále stojí, takže je to hodně nepříjemné.“

Davidu Kopečenskému parkující kamiony na rušné komunikaci vadí. Výhled z křižovatky je zrovna teď omezený natolik, že odbočit doleva je doslova hazard.

„Jelikož to má čtyři proudy, tak ne každý respektuje padesátku, co tady je, a vyjíždění je opravdu nebezpečné,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně na sídlišti Lesná natáčel reportér Tomáš Jelen

Je sobota odpoledne a na pár stech metrech stojí šest parkujících kamionů. Vadí také řidičům hromadné dopravy.

„Samozřejmě je problém i při vyjíždění ze zastávky. V pravém pruhu stojí kamiony a v levém jezdí auta, která vás samozřejmě běžně nepustí. Je to zásadní problém,“ líčí problém ze svého úhlu pohledu řidič autobusu Bohdan Novotný. Podle zákona ale kamiony v pravém pruhu stát můžou.

„Z hlediska povinností řidiče je to v pořádku až na paragraf 4, když říká, že by se řidič měl chovat ohleduplně a ukázněně, aby svým chováním neohrožoval život a zdraví a majetek jiných osob,“ vysvětluje Pavel Tučka z Centra dopravního výzkumu.

„Tím myslím, že pokud řidič nákladního vozidla zjevně brání v rozhledu – a zvlášť u profesionálních řidičů by to mělo být zjevné a ti by to měli vědět – tak porušuje tento paragraf,“ doplňuje.

Vymahatelnost tohoto ustanovení je ale tak malá, že jediným řešením, jak kamiony vyhnat, je změna dopravního značení. Snaží se o to i Martin Maleček z hnutí Sdružení občanů Lesné.

„V našem návrhu je, aby ulice Seifertova byla osazena značkami zákaz stání, a to buď svislou, nebo vodorovnou značkou,“ říká.

Řidiči kamionů v Česku poukazují na nedostatek parkovacích míst, zastavují, kde se dá

Číst článek

Podobný návrh brněnskému magistrátu zaslalo i současné vedení městské části. Starosta Brna-Severu Rostislav Hakl z ČSSD městu předložil kromě zákazu stání i jiné řešení.

„Jako druhou možnost z hlediska řešení jsme navrhovali, aby pravý jízdní pruh byl vyčleněn pro potřeby MHD a jako cyklistická stezka,“ popisuje.

Situaci ale komplikuje to, že silnice patří Jihomoravskému kraji, a jednání jsou proto zdlouhavá. Mezitím kamiony na Lesné zejména o víkendech stávají.

„Na povrchu silnice už je to vidět, začínají tam být vyjeté koleje a přitom ty kamiony sem moc nejezdí, není tady žádná průmyslová zóna,“ uzavírá David Kopečenský, který se na kamiony dívá i z okna.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme