Senát pomohl lesním školkám. Vrátil do sněmovny zákon o dětských skupinách

Senát pomohl takzvaným lesním školkám, ve kterých se děti vzdělávají v přírodě. Zákonodárci vrátili poslancům zákon o dětských skupinách. Ty mají ulevit rodičům, kteří chodí do práce a potřebují děti pohlídat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní školka v Toulcově dvoře

Lesní školka v Toulcově dvoře | Foto: Klára Bílá

Lesní školky by se podle senátorů nemusely povinně registrovat na ministerstvu práce a sociálních věcí, jak to původně chtěla šéfka resortu Michaela Marksová z ČSSD.

Povinná registrace by 120 lesních školek, v nichž se vzdělávalo na 2500 dětí, patrně zcela zlikvidovala. Nikdy by nemohly vyhovět přísným hygienickým požadavkům, třeba na počet toalet nebo umyvadel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vrácení zákona sněmovně mluvila Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu za Klub pro obnovu demokracie- KDU-ČSL a nezávislí

Místopředsedkyně senátu Alena Gajdůšková z ČSSD proto doporučila registraci jen dobrovolnou:

„Lesní školky pracují v jiném režimu, mají to nastavené trošinku jinak. Pokud budou chtít se nějak přizpůsobit, tak se zaregistrují, pokud ale ne, tak prostě nebudou pracovat v režimu dětské skupiny.“

„Skupiny, které se dobrovolně zaregistrují, budou plnit všechny podmínky, které jsou dané, to znamená ty hygienické,“ vysvětlila Miluše Horská - místopředsedkyně Senátu za Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí.

„A ponese jim to výhody, které vyplývají z toho, že vzniká daňová uznatelnost nákladů na zřízení a provoz pro poskytovatele dětských skupin. A zároveň to budou příjemné daňové bonusy pro rodiče, kteří si budou moci odepsat přímo z daní 8000 korun, které zaplatí,“ doplnila Horská.

Svou představu má i ministerstvo školství

S lesními školkami bude dál jednat i ministerstvo školství - říká šéf resortu a senátor za ČSSD Marcel Chládek:

„Ministerstvo školství připravilo ještě svůj vlastní jeden návrh, a to jsou tzv. lesní třídy, které mají podobné parametry jako lesní školka, ale splňují hygienické parametry z důvodu, že jsou při školce. Takže to je také jedna z alternativ.“

Je pravděpodobné, že senátní návrhy sněmovna přijme. Vlastní návrh o takzvaných lesních třídách, které by fungovaly v rámci mateřských škol, má i ministerstvo školství.

Dětské skupiny začaly vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Zákon má dát jejich existenci zákonný rámec.

Povinná registrace by znamenala, že zařízení s pravidelným programem pro předškolní děti od jednoho roku věku by musela do roka splnit požadavky, které by v případě skupin nad 12 dětí odpovídaly požadavkům na mateřské školy.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme