Česká armáda evakuovala české velvyslanectví v Tripolisu. Letadlo využili i Švýcaři

Česká armáda dnes evakuovala všech deset pracovníků českého velvyslanectví v libyjském hlavním městě Tripolisu. Spolu s nimi se k evakuaci připojilo i jedenáct pracovníků švýcarského úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun CASA odstartoval v úterý odpoledne z letiště v Praze-Kbelích

Letoun CASA odstartoval v úterý odpoledne z letiště v Praze-Kbelích | Foto: Zoo Praha, Petr Hamerník

„Mohu potvrdit, že jsme dočasně uzavřeli náš zastupitelský úřad v Tripolisu. Během dneška byli pracovníci úřadu evakuováni do České republiky,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová.

Pro všech deset zaměstnanců ambasády přiletělo dnes v poledne do Tripolisu armádní letadlo CASA.

„S ohledem na zhoršující se bezpečnostní situaci v Libyi, a zejména v Tripolisu, zajistila Armáda České republiky na základě žádosti ministerstva zahraničních věcí evakuaci pracovníků zastupitelského úřadu. Let zároveň využili i zaměstnanci švýcarského velvyslanectví, kteří se také přepravili do Prahy,“ uvedla armádní mluvčí Jana Růžičková.

V Libyi proti sobě bojují znesvářené ozbrojené skupiny. Situace v hlavním městě je kritická. V neděli se po zásahu raketou vznítil obří zásobník paliva a jeho trosky stále hoří. Země už požádala o mezinárodní pomoc.

Ondřej Himmer, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme