Z východu Ukrajiny uprchly desetitisíce lidí. Luhansk je prý ostřelován z ruského území

Přes 62 tisíc obyvatel měst a vesnic na východě Ukrajiny uprchlo před boji mezi armádou a proruskými separatisty do vnitrozemí. Jen za posledních 24 hodin jich podle štábu vedení protiteroristické operace opustily své domovy dva tisíce. Třetina z nich jsou děti. Boje na východě Ukrajiny neutichají. Jednotky ukrajinské armády usilující o ovládnutí města Luhansk ostřelovali podle účastníků protiteroristické operace separatisté raketami z ruského území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda oznámila, že přeruší boje v okruhu 20 kilometrů od místa dopadu malajsijského letadla

Ukrajinská armáda oznámila, že přeruší boje v okruhu 20 kilometrů od místa dopadu malajsijského letadla | Zdroj: Reuters

Jak řekl mluvčí Rady národní obrany Andrej Lisenko, auta uprchlíků bývají označená bílým praporem a lidé opouštějící oblast bojů mají na ruce bílou pásku. V koridorech vojáci kontrolují osobní doklady obyvatel a pak je organizovaně převážejí do bezpečí.

Jen v Kyjevě přijali do konce července devět a půl tisíce uprchlíků. Ti si v bývalých továrních halách na levém břehu Dněpru vytvořili malé městečko, kterému začali říkat Donbasská čtvrť.

Boje proruských separatistů s vojáky ukrajinské armády na východě země neutichají. Střelba a výbuchy se ale v posledních hodinách omezily na dvě menší čtvrtě mimo samotné centrum města.

Kyjevský Majdan je stále zaplněn stany a barikádami. Aktivisté nechtějí pryč

Číst článek

Nejméně šestkrát vypálili rebelové na ukrajinské vojáky hlídající luhanské letiště rakety z palebného systému Grad. Uvedl to na hojně sledovaném facebookovém profilu koordinátor skupiny Informační odpor Dmitrij Tymčuk.

Podle jeho informací se pod střelbou ocitli i vojáci střežící hranici s Ruskem. Palba přišla podle Tymčuka z ruského území. Nikdo z ukrajinských vojáků při ostřelování nezahynul.

Armáda ale zaznamenala těžkou ztrátu předešlý den, kdy padlo do léčky 10 výsadkářů. Zahynuli po zásahu jejich stanoviště právě střelou vypálenou z raketometu Grad.

Pavel Novák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme