Hladiny řek by měly klesat. Česko však zasáhnou další, slabší bouřky

Počasí v Česku by se po nedělních deštích mělo zklidňovat. Hladiny řek, které stoupaly především v noci na dnešek, dál zvolna klesají. Aktuálně neplatí žádná výstraha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyplavené zahrady v obci Svídnice na Rychnovsku

Vyplavené zahrady v obci Svídnice na Rychnovsku | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Přeháňky ale zasáhnou Česko i na začátku týdne. Pršet by mělo začít už dnes odpoledne.

„Během pondělí a také v úterý se v České republice budou opět vyskytovat bouřky, oproti neděli by ale měly být už slabší,“ říká meteorolog Jan Šrámek.

V neděli zasáhly republiku silné bouřky a přívalové deště. Nejhorší situace byla ve východních Čechách a na Vysočině. Silné deště dorazily v průběhu dne také na jižní Moravu a v mnohých obcích způsobily značné škody.

Pršet nad jižní Moravou přestalo už v noci a dnešek na mnoha místech ukazuje škody. Za včerejší odpoledne a noc jihomoravští hasiči vyjízděli více než ke stovce událostí. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé přes silnici či odčerpávali vodu ze sklepů. Na několika místech se půda sesunula na silnici.

V Luži na Chrudimsku například vystoupala hladina řeky Novohradky na třetí povodňový stupeň. Voda se rozlila do luk v okolí města, žádné škody na majetku ale nezpůsobila. V Zadním Arnoštově přetekl rybník a hasiči tam museli postavit provizorní hráz.

Kvůli prudké bouřce evakuovali v Olomouckém kraji dva tábory. Třetí v Hoštejně na Šumpersku pak stihli jeho organizátoři sbalit včas sami. Místní říčka Březná zde dosáhla třetího povodňového stupně. 95 dětí i dospělých přečkalo dnešní noc v kulturním domě ve vesnici.

Děti z evakuovaných táborů skončily v kulturním domě v Hoštejně na Šumpersku | Foto: Monika Tomášková

Škody páchaly tentokrát i blesky. Na Pardubicku vyjížděli hasiči do Vojtěchova, blesk tam zasáhl stodolu propojenou s rodinným domem. Štít stodoly oheň poškodil natolik, že ho museli strhnout. Škoda se vyšplhala ke 200 tisícům korun. U obce Lipová-Seč popadalo na silnici asi 20 stromů, které mezi sebou uvěznily osobní auto.

Problémy hlásili i na Prostějovsku, kde u vesnice Budětsko popadaly sloupy vysokého napětí.

Stupně povodňové aktivity přetrvávaly v noci na některých místech na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách. Podle předpokladu se ale měly řeky vrátit do normálu během noci a dnešního rána.

Blesková povodeň ve Svratce na Žďársku | Foto: Andrea Kratochvílová

Silné nedělní bouřky také omezily o víkendu provoz na některých tratích. Vlaky nejezdily mezi Ústím nad Orlicí a Dlouhou Třebovou na hlavním koridoru mezi Prahou a Brnem.

Sesuv půdy způsobený silnými dešti zablokoval také koleje mezi Střelicemi a Tetčicemi z Brna do Českých Budějovic. Všechny postižené úseky byly průjezdné před půlnocí.

ČRo, Marcela Hálová, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme