Pelhřimovem běhají lyžaři. Sedlický úprk je hlavně o nadšení

Když lyžaři v červenci, tak jedině v Pelhřimově. Kde jinde než ve městě rekordů se mohl zrodit nápad jezdit na dobových lyžích, s kulichem na hlavě, pletenou šálou kolem krku a v historickém oblečení právě ve třicetistupňových vedrech. Start závodu byl dnes ráno v devět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sedlický úprk 2014

Sedlický úprk 2014 | Foto: Olga Štrejbarová

Organizátor David byl u prvního ročníku letního lyžování v roce 1995. Od té doby se k povedené taškařici přidává čím dál více lidí. Dnes si přišly zalyžovat zhruba tři desítky nadšenců.

Ve stínu je 33 stupňů, a přesto se na start chystají lidé v šále a s beranicí. Po cestě jim pomáhá doprovodný vůz s pivem a limonádou. „Je to nařízený doping,“ říká David.

Závodník s beranicí tvrdí, že ji má kvůli izolaci a má v úmyslu absolvovat v ní celou trasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sedlickému úprku 2014 přilhížela i Olga Štrejbarová

Závod je zahájen hromadným pokřikem „Sedlickému úprku skol!“ a startovním výstřelem. Povzbuzování diváků a klapot lyží po dláždění se mísí s prvními tóny lokální dechovky.

Pro vybavení je zátěž prý menší, než se zdá. „Lyže vydrží tak dva až tři ročníky,“ dodává David s tím, že mazadlo volí každý dle své nátury.

Trasa skýtá mnohá úskalí. „Úskalí je celá ta trasa,“ říká s nadsázkou David. Překážky ale vyžadují kompenzaci, a tak doprovodné vozidlo staví každý kilometr až dva, aby poskytlo účastníkům závodu občerstvení.

Olga Štrejbarová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme