Pohřešovaný izraelský voják je mrtvý. Netanjahu chce pokračovat v bojích

Izraelský voják, o kterém se spekulovalo jako o zajatém palestinskými radikály, je mrtvý. Oznámila to izraelská armáda. I s příslušníky palestinského komanda se zřejmě stal obětí izraelského ostřelování oblasti Rafahu v pásmu Gazy. Bez ohledu na osud tohoto vojáka ale kabinet premiéra Benjamina Netanjahua slibuje svým občanům pokračování vojenských operací i po zničení všech tunelů Hamásu, což by mohlo být už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci

Izraelští vojáci | Zdroj: Reuters

„Izraelská armáda se připravuje na pokračování svých aktivit v Gaze, které se budou řídit jen a pouze našimi obrannými potřebami,“ prohlásil k veřejnosti izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Bude pokračovat, dokud nedosáhneme svých cílů, a těmi je znovunastolení bezpečnosti vás, izraelských občanů,“ dodal.

Tato varianta by znamenala jednak velké materiální náklady, ale přibývání obětí na životech v řadách izraelských vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Izraeli mapuje situaci blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Na Netanjahua jsou vyvíjeny velké tlaky, zda se rozhodnout pro stažení z Gazy, nebo naopak pro setrvání. Někteří kolegové v kabinetu tvrdě prosazují pokračování likvidace vojenských zařízení Hamásu.

I v případě, že by se izraelská armáda z Gazy stáhla, ostřelování Izraele bude pokračovat. Hamás prohlásil, že jednostranné stažení se Izraele Hamás k ničemu zavazovat nebude.

Izraelští občané vnímají konflikt jako snahu armády o jejich obranu před střelami. Pro Palestince v Gaze je nepředstavitelné ukončení konfliktu bez toho, aby něco získali. Jejich základním požadavkem je ukončení izolace, která trvá už sedm let a znemožňuje jim jakékoli cestování z oblasti.

Ve světě se ozývají stále důraznější varování před nekončícími tragickými následky pro obyvatelstvo Gazy. Britský premiér David Cameron nazval situaci nesnesitelnou a varoval před nárůstem antisemitských nálad ve své zemi.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme